Kubera nasbíral v Senátu podpisy pro kandidaturu na Hrad

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) už mezi senátory nasbíral dost podpisů, aby se mohl ucházet o funkci prezidenta. Na kandidaturu je potřeba podpis deseti senátorů, Kubera jich získal patnáct. Zda bude o funkci usilovat, se chce rozhodnout až na poslední chvíli i v závislosti na tom, jací další kandidáti se přihlásí.

Kubera už v květnu v Interview ČT24 řekl, že podmínky pro kandidaturu splňuje: „V tuto chvíli disponuji více než deseti podpisy senátorů, takže splňuji podmínky pro registraci.“

Zda ale bude kandidovat, se zatím nerozhodl. Podle serveru iDNES.cz už ho nyní podpořilo patnáct senátorů. „Dosavadní kandidáti mě neoslovují, stále čekám, že se objeví ještě jiní, zejména po volbách do Poslanecké sněmovny. Mám to připravené a rozhodnu se na poslední chvíli,“ řekl serveru.

Podpis pro kandidaturu na Hrad dostal Kubera nejen od senátorů ODS, ale i z klubů ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO. Uvažuje ještě o tom, že by se podpisy pokusil nasbírat i mezi poslanci, i když je již nepotřebuje.

Kubera stojí od roku 1994 v čele Teplic, senátorem je od roku 2000. Loni poprvé zasedl v krajském zastupitelstvu a stal se místopředsedou Senátu. Začátkem roku řekl, že aktuální volební období v senátu i komunální politice jsou pro něj poslední.  

Mluvčí ODS Jana Havelková neupřesnila, zda jde o Kuberovu soukromou iniciativu, nebo by mohl být oficiálně kandidátem ODS: „Nyní se soustředíme na volby do sněmovny. Několikrát jsme deklarovali, že cílem ODS je postavit nebo podpořit takového kandidáta, který bude mít šanci porazit Miloše Zemana. Občanští demokraté svůj postup v prezidentské volbě oznámí v pravou chvíli.“

Počet zájemců o Hrad pomalu roste

Prezidentskou funkci chce příští rok obhajovat Miloš Zeman. Jeho vyzyvateli jsou například textař a podnikatel Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek, bývalý šéf kabinetu Jiřího Rusnoka Karel Štogl nebo hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig.

Uchazeč o prezidentský post musí nasbírat alespoň 50 000 podpisů od občanů. Po zmatcích, které přineslo počítání podpisů v roce 2012, musí lidé nově uvést vedle jména, rodného čísla a adresy také číslo občanského průkazu nebo pasu. 

Alternativou k občanské kandidatuře je podpora z parlamentu. Adepty do volby musí v takovém případě navrhnout skupina nejméně dvaceti poslanců nebo nejméně deseti senátorů. Na sběr podpisů mají zájemci o Hrad čas do listopadu.

Aktuální stav sběru podpisů:

  • Miloš Zeman – přes 43 000
  • Michal Horáček – 65 000
  • Jiří Drahoš – 35 000
  • Marek Hilšer – 10 000 (přesné číslo neví, protože pro něj sbírá podpisy i Horáček)
  • Vratislav Kulhánek – 5 000
  • Petr Hannig – neví (sbírat podpisy začal 19. července)