Kamenné mohyly v Krkonoších jsou zábava turistů, ale neštěstí strážců přírody

Události ČT: Kamenné mohyly od turistů dělají starosti ochranářům (zdroj: ČT24)

Na hřebenech hor i v korytech řek oblíbených turistických tras se čím dál častěji objevují komínky poskládané z kamenů. Tyto kamenné mohyly se pro turisty staly zábavou i atrakcí, ale třeba krkonošští ochranáři je vnímají jako poškozování přírody.

V korytě řeky v Labském dole kousek nad Špindlerovým Mlýnem stojí jedna kamenná mohyla vedle druhé. Turistům se evidentně líbí, pořizují si fotografie a přistavují další. Stačí jediná mohyla, která se stane vzorem, a turisté v jejím okolí během pár dnů postaví stovky dalších.

Ochranáři ale pro tuto zábavu pochopení nemají. Na kameny totiž ukládá jikry třeba ohrožená ryba vranka obecná nebo jsou tam larvy hmyzu, jako jsou chrostíci či jepice.

„Zdánlivě vypadá jako shluky kamínků přilepené ke kameni nebo větvičky, ale jsou to všechno larvy. Když ten kámen vyzvedneme z vody, tak ten živočich z něho neuteče, zpátky do vody se nedostane a usychá,“ podotknul hydrobiolog Adam Bednařík ze Správy Krkonošského národního parku.

Lidem se snaží domluvit a stavby bourat

Podobný problém je i podél turistických cest na horských hřebenech. „Rozebráním kamenných půd na hřebenech a postavením podobných kamenných pyramidek lidé přeruší proces, který trval tisíce let,“ uvedl mluvčí krkonošské správy Radek Drahný.

Kamenná mohyla
Zdroj: ČT24

Pokuty ochranáři rozdávat mohou, ale lidem spíš domlouvají. Kamenné mohyly pravidelně bourají, aby chyběl vzor pro další.