Předkupní právo se vrací. Prodat třeba místo ve společné garáži bude martyrium

Obavy z předkupního práva (zdroj: ČT24)

Prodej i nákup nemovitostí bude od ledna 2018 složitější. Po čtyřech letech se totiž do občanského zákoníku vrací takzvané předkupní právo. Nemovitosti s podílovým vlastnictvím se tak budou muset znovu nejdřív nabízet spoluvlastníkům a teprve poté někomu dalšímu. Typickým případem jsou třeba parkovací stání ve společné garáži.

V jedné konkrétní garáži je třicet dva parkovacích míst. Každé pro jedno auto, každé s jedním vlastníkem. Majitelé tedy nevlastní přímo garáž, ale mají spoluvlastnický podíl jedna třicetidvoutina na celé velké garáži. Přesto si každý o prostoru velkém asi dvanáct a půl metrů čtverečních rozhoduje sám. S bytem ho může i prodat. A právě to bude od ledna složitější.

Zdržení v řádu týdnů

„Budou obíhat všech jednatřicet dalších spoluvlastníků, jestli od nich nechtějí to stání koupit,“ sdělil právník Jan Eisenreich. Pro prodávajícího to bude povinnost. Pro kupujícího zdržení. Prezident Asociace realitních kanceláří České republiky Jaroslav Novotný odhaduje, že to nebude zdržení v řádu dní, ale spíše týdnů, možná měsíců.

Pokud se předkupní právo bude obcházet, může situace zajít do extrému, kdy majitel prodá byt, zatímco garážové stání jen pronajme. A to je pro spoluvlastnictví další komplikace. „Někteří právníci doporučují, aby se určila nějaká, dejme tomu, nižší cena za byt a zároveň vyšší cena za to garážové stání,“ uvedl Jan Eisenreich.

Aby se tomu předešlo, poslanci už v roce 2016 připravili novelu občanského zákoníku. „Jsou dva pozměňovací návrhy. Jeden přímo říká, že předkupní právo neplatí ve chvíli, kdy se jedná o garáž. Druhý návrh říká, že se předkupní právo nevyužije, pokud je více než pět spoluvlastníků,“ popsal chystanou novelu předseda ústavně-právního výboru sněmovny Jeroným Tejc z ČSSD.

Souhlasí s tím i někteří opoziční poslanci. Do konce roku ale sněmovna novelu projednat nestihne.