Spokojenost i rozčilení. Šéf financí Pilný řeší s ministry plán rozpočtu

Jednání ministrů o rozpočtu svých resortů (zdroj: ČT24)

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) jedná s vládními kolegy o rozpočtu na příští rok. Ministru spravedlnosti Robertovi Pelikánovi (ANO) se podařilo pro resort vyjednat 100 milionů korun navíc především na justiční čekatele. To ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) trvá i po jednání s Pilným na tom, aby šéf financí přidal jejímu resortu ze státního rozpočtu o 4,3 miliardy Kč navíc.

„Bylo to, musím říct, tvrdé jednání, což je asi správně. Podařilo se mně prosadit další zvýšení počtu soudních čekatelů – to je ten nesoudcovský personál, který se připravuje na výkon funkce soudce. To nám umožní zároveň zrychlit soudy a zároveň ty lidi lépe připravovat tak, aby později byli lepšími soudci,“ uvedl ministr spravedlnosti.

Upřesnil, že na čekatele půjde přes 70 milionů korun z vyjednané částky, zbytek peněz je určen na „drobnosti“. Už před příchodem na jednání ministr podotkl, že peníze nerostou na stromech. Ze schůzky odcházel spokojený, ačkoliv Pilný nevyhověl všem jeho požadavkům.

Pelikán: Jsem realista, rozpočtové plány mi stačí (zdroj: ČT24)

Pelikán se považuje za realistu, proto je pro něj nastavený rozpočet dostatečný. V příštím roce by mělo ministerstvo spravedlnosti hospodařit bez započítání peněz z EU se zhruba 27,5 miliardami korun, což je přibližně o 1,4 miliardy více než v letošním roce.

Šlechtová chce miliardy navíc

Před jednáním ministryně pro oblast místního rozvoje uvedla, že rozpor oproti požadavkům MMR činí zhruba šest miliard korun. „V čem jsem ustoupila, jsou zhruba 2,3 miliardy korun z evropských dotací, o které budeme žádat v příštím roce. Takže ze 6,6 miliardy Kč jsme nyní zhruba na 4,3 miliardy korun jako nadpožadavek ministerstva pro místní rozvoj,“ sdělila po jednání s Pilným.

Šlechtová: Po jednání o rozpočtu na příští rok zůstávám velmi nespokojena (zdroj: ČT24)
Jsem velice rád, že po těch čtyřech jednáních se postupně posouváme ke kompromisu, který je nutný, abych splnil základní úkol vlády, to je padesátimiliardový deficit.
Ivan Pilný

První návrh rozpočtu pro MMR počítá s meziročním poklesem o 11,3 miliardy korun na 4,7 miliardy. V údajích jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů. V případě příjmů bez započtení peněz z EU je navržený rozpočet ministerstva nižší o 2,1 miliardy korun, uvedlo už v květnu MMR.

„Ministerstvo financí ministerstvu pro místní rozvoj nedalo (pro příští rok) ani korunu na rekonstrukci místních komunikací pro malé obce, nedalo nám ani korunu na investiční dotace pro bydlení seniorů, nedalo nám ani korunu na provoz monitorovacího systému. Takže ho možná od ledna vypneme, protože prostě nemáme peníze,“ zdůraznila Šlechtová.

Podle ní jde o závažný problém, protože právě na tomto systému je závislé vyplácení evropských dotací. Postup ministerstva financí vnímá jako hru. „Považuji ho za nesprávný, až opravdu špatný,“ dodala.

Více peněz se rýsuje i na ministerstvu kultury

Rozpočet ministerstva kultury (MK) by se mohl v příštím roce navýšit ještě nad navrhovaných 13,2 miliardy korun. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) po schůzce s Pilným uvedl, že spolu jednali o dalším navýšení v řádech stamilionů korun.

Herman: Na kulturu by mělo jít o stovky milionů více (zdroj: ČT24)

Prioritou jsou podle Hermana platy zaměstnanců v kultuře, památky a živé umění. Částka 13,2 miliardy je o půl miliardy vyšší než letošní rozpočet.

Další dvě miliardy dostane Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) po schůzce s Pilným uvedl, že jeho resort dostane na příští rok o více než dvě miliardy korun. Ministerstvu podle něj chybí čtyři miliardy korun, které se bude snažit najít i ve zdrojích státního podniku Lesy ČR nebo národního podniku Budějovický Budvar. Pilný příslib dvou miliard korun potvrdil, bez evropských peněz by tak mělo ministerstvo zemědělství na příští rok 20,3 miliardy korun.

Prioritou ministra Jurečky je najít peníze na financování projektů ve vodním hospodářství, stát počítá například s pokračováním dotačních programů na zadržování vody v krajině. Do 18. srpna předá ministru Pilnému informace o tom, kolik bude ministerstvo zemědělství chtít jako odškodné za škody způsobené suchem.

Pilný: Jsem rád, že na ministerstvech míříme ke kompromisu (zdroj: ČT24)