Výkon ekonomiky by mohl zvýšit navrhované příjmy rozpočtu 2018, říká Pilný

Ministr financí Ivan Pilný v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Kdybych měl záruku, že půjčené peníze proinvestujeme, a ne že je projíme, jako to obvykle děláme, tak bych si samozřejmě půjčil a vůbec bych nehleděl na deficit státního rozpočtu, řekl s nadsázkou ministr financí Ivan Pilný (ANO) v pořadu Interview ČT24. Reagoval tak na různé názory analytiků a ekonomů, zda by za současné hospodářské prosperity neměl být rozpočet na příští rok vyrovnaný či přebytkový namísto s plánovaným deficitem 50 miliard korun.

K chystanému státnímu rozpočtu na rok 2018 řekl, že je nejen politický jako každý rozpočet, ale především volební a nikdo nechce prohrát volby. 

Připomněl, že jako ministr financí je při sestavování rozpočtu svázán usneseními vlády a také přijatou legislativou. „Samozřejmě, že se mi to nelíbí,“ dodal.

Státní rozpočet
Zdroj: ČT24

Od moderátorky pak dostal hypotetickou otázku, jak by postupoval, kdyby tím vůbec nebyl vázán. Odpověděl, že pokud by měl volnou ruku, sestavoval by státní rozpočet podobně, jako dříve sestavoval rozpočet pro různé firmy.

„Především bych se ptal, jaké jsou priority. A to je problém. Tady se priority vytvářejí na zasedání vlády ad hoc. Vláda prostě něco schválí a tím pádem je to priorita, protože to prostě musím dodržet.“ Už dříve v pořadu řekl, že priorit je příliš mnoho a vlastně není žádná a ministr financí má pak těžkou úlohu, jak se v tom orientovat. 

Pro něj osobně jsou prioritou dopravní infrastruktura (aby se „nestavěly jen svodidla, cyklostezky a protihlukové bariéry“ a začaly se stavět velmi zpožděné prioritní stavby). Dále pak bezpečnost, investice do vzdělání (pokud se změní profil vzdělávacího systému) a také výdaje do vědy, výzkumu či inovací za předpokladu, že budou měřitelné. Zmínil i spojenecké závazky v obraně.

Podotkl, že vzhledem k dobrému vývoji ekonomiky očekává, že letošní státní rozpočet skončí s lepším výsledkem, než se plánoval (schodek 60 miliard). Konkrétnější být nechtěl i vzhledem k tomu, že jsme teprve za polovinou roku.

Státní rozpočet
Zdroj: ČT24

Záležitosti resortu prý konzultuje se svým předchůdcem Andrejem Babišem (ANO) velmi zřídka a finanční požadavky ostatních ministrů vůbec. 

Právě vyjednávání o současných požadavcích ostatních ministrů - celkově prý přesahují navrhovaný deficit o více než 100 miliard korun - je nyní hlavní agendou Pilného. Už se setkal například s ministrem školství, ministryní práce či šéfem obrany.

Státní rozpočet
Zdroj: ČT24

V úterý by se měl setkat s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). „Určitě se budeme velmi zamýšlet nad tím, co žádá ministerstvo zemědělství, i když mi koaliční partner (KDU-ČSL) vyhrožuje, že nebude hlasovat pro rozpočet,“ uvedl v této souvislosti.

Ve stejný den by se měl sejít rovněž s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO). „Moc potěšená nebude,“ podotkl k tomu stručně. 

Pozici Pilnému ulehčují dobře se vyvíjející ekonomika i letošní daňové příjmy, což mu umožní zvýšit navrhované příjmy státního rozpočtu 2018. Deficit 50 miliard dodrží a předloží k hlasování a případným úpravám vládě. Čeká tam složité jednání. 

V další části pořadu hovořil Pilný také o „výrazně kladném výsledku“  elektronické evidence tržeb (EET) a s ní spojeném „narovnání podnikatelského prostředí“. Věnoval se i chystané loterii s účtenkami z EET.  Potvrdil dřívější informace, že po volbách končí s aktivní politikou.