Ministryně Marksová žádá více na platy. Jedná s Pilným, konečná cifra zatím nepadla

Události: Kolik peněz potřebuje ministerstvo práce a sociálních věcí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce žádá pro rok 2018 proti navrhovanému rozpočtu o čtyři miliardy korun navíc. Chce je na platy v sociálních službách, dotace či na ochranu ohrožených dětí. Po jednání s ministrem financí Ivanem Pilným z ANO to v pátek oznámila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. Svůj původní požadavek na šest a půl miliardy během jednání vedení resortu práce snížilo. Pilný řekl, že se obě strany přiblížily ke kompromisu, konečná suma to ale není a bude se o ní dál jednat.

Podle navrhovaného rozpočtu by výdaje ministerstva práce měly v roce 2018 překročit 593 miliardy korun. Letos se počítá s částkou přes 560 miliard. „Ministerstvo práce má proti loňskému roku o třicet čtyři miliardy navíc. O těch nemáme žádný spor, protože se převážně jedná o mandatorní výdaje. Víc než polovina z toho je na důchody,“ řekla Michaela Marksová.

Ministryně sdělila, že téměř dvě a půl miliardy z požadované sumy navíc by měly putovat do zvýšení výdělků v sociálních službách. Pilný zopakoval, že celkový schválený padesátimiliardový schodek rozpočtu je závazný.

Ministryně práce a sociálních věcí jedná o rozpočtu (zdroj: ČT24)

Sociální výdaje rostou s penzemi

„Přestože jsme směřovali k nějakému kompromisu, tak konečná cifra nepadla. V tomto okamžiku, kdy přijdou požadavky dalších ministerstev, nejsme schopni tento požadavek ministerstva práce uspokojit. Na obou stranách budeme hledat možnosti přiblížení,“ dodal ministr financí.

Za růstem sociálních výdajů pro příští rok je výraznější zvyšování penzí. Od ledna by se starobní důchod měl podle plánů v průměru zvednout o 501 korunu, tedy o 4,2 procenta. Vyplácet se v roce 2018 začne také otcovská a vyšší nemocenská při delším stonání. Mohlo by se zavést až tříměsíční ošetřovatelské volno, o kterém bude hlasovat Senát nejspíš v polovině srpna. Vyšší budou dětské přídavky, dosáhne na ně víc rodin. Zvedne se rodičovská pro vícerčata.