Ministr Štech: Dvě a půl miliardy navíc pro vysoké školy není mnoho. Mohlo by to být i více

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech (nestraník za ČSSD) je připraven na kompromis se stávajícím ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) v otázce prostředků určených vysokým školám, tak jak se o jejich výši diskutuje v souvislosti s přípravou rozpočtu pro rok 2018. Ministr to uvedl v úterním vydání pořadu Interview ČT24.

„Optimální by samozřejmě bylo skokově dohnat podfinancování vysokých škol z uplynulých let,“ řekl Štech. Dovede si ovšem představit částku nižší než čtyři a půl miliardy korun navíc, kterou zástupcům tuzemských VŠ přislíbila jeho předchůdkyně v úřadě Kateřina Valachová.

„Řekl bych, že navýšení dvě a půl miliardy je spíše nižší číslo, možná by se dalo uvažovat i o malinko vyšším. Je to něco, o čem ještě budeme s panem ministrem financí mluvit, a myslím, že si plně uvědomuje význam a prioritu vzdělání,“ prohlásil Štech.

Požadavky vysokých škol označil za naprosto oprávněné. „Opakovaně se jim říkalo: 'Letos ještě vydržte a bude vám přidáno. Jste naše priorita.' Mám pocit, že toto se jim řeklo asi čtyřikrát za sebou, takže se, upřímně řečeno, nedivím, že jim teď dochází trpělivost,“ uvedl ministr Sobotkovy vlády. 

Interview ČT24: Stanislav Štech (zdroj: ČT24)

Poukázal přitom na fakt, že zatímco počet studentů na českých VŠ za posledních osm let klesl o osm procent, ovšem příspěvky ze státního rozpočtu klesly o 17 procent. „Stále nejsme schopni se dostat - pokud jde příspěvek na hlavu studenta - nad to, co tu bylo v roce 2006,“ zdůraznil.

„Někde musí být chyba - když se podíváme na průměrné platy vysokoškolských odborných asistentů, mladých lidí, které tam chceme udržet a dát jim kariérní perspektivu, tak zejména u humanitních a společenskovědních oborů nedosahují ani průměrného platu středoškolských učitelů,“ připomněl Štech.

Pilného se pokusí přesvědčit o důležitosti navýšení doktorandských stipendií

Od začátku debaty o potřebnosti posílení rozpočtové kapitoly vysokých škol je na stole otázka navýšení stipendií pro doktorandy v prezenční formě studia. To jsou lidé, kteří se snaží získat doktorský titul – měli by se tedy intenzivně věnovat akademické a vědecké práci ve svém oboru, aby měli potřebný počet odborných publikací, dokázali sepsat dizertaci a vedle toho se systematicky připravovali na dráhu vysokoškolských pedagogů – a tito lidé přitom dostávají v průměru 7500 korun měsíčně, z nichž by měli vyžít.

„I když tomu pan ministr financí není úplně nakloněn, je třeba pořád uvažovat o tom, jak pomoci vysokým školám, aby mohly dát svým doktorandům přece jen vyšší stipendia, než mají dnes,“ podotkl Štech.

Jako třetí prioritu zmínil Štech finanční prostředky pro investiční akce v rámci tuzemských univerzit. „Peníze na obnovu, rekonstrukce, a tak dále,“ dodal současný ministr školství. 

Vydáno pod