Kyrgyzský politik hájí miliardovou smlouvu s neznámou firmou, kterou doporučil Mynář

Liglass Trading sídlí ve zchátralé budově (zdroj: ČT24)

Smlouva s českou společností Liglass Trading o dostavbě energetické kaskády v Kyrgyzstánu plně ochraňuje zájmy země, Kyrgyzstán nemá informace o údajném bankrotu české firmy. V rozhovoru pro kyrgyzskou agenturu Kabar to řekl šéf státního výboru pro průmysl a energetiku Dujšebek Zilalijev. V místních médiích se nicméně objevují výzvy, aby středoasijský stát smlouvu s Liglassem vypověděl.

Společnost Liglass Trading CZ sídlící u Železného Brodu uzavřela minulý týden dohodu o výstavbě a provozu dvou hydroelektráren v Kyrgyzstánu. Náklady mají dosahovat až 700 milionů dolarů (až 15,9 miliardy korun).

Podnik má rovněž vynaložit zhruba 37 milionů dolarů (přes 841 milionů Kč) na koupi podílu ruské firmy RusGidro (RusHydro) ve společnosti Verchně-narynskije GES, která měla projekt na starosti.

Za firmu se přimluvil Mynář

Podle informací českého tisku ale Liglass Trading CZ není v Česku v oboru známá a její dosavadní obrat dosahoval jen stovek tisíc korun. Za zájmy společnosti v Kyrgyzstánu se přitom podle serveru Neovlivní.cz u svého protějšku v kanceláři kyrgyzského prezidenta přimluvil prezidentův kancléř Vratislav Mynář. 

Podle Neovlivní.cz Mynář také tvrdil, že firmu Liglass Trading CZ doporučil kyrgyzskému prezidentovi až poté, co si ji nechal prověřit na ministerstvu průmyslu a obchodu. Resort ale serveru odpověděl, že Mynářovi žádné stanovisko nedával, protože o ně ani nežádal.

obrázek
Zdroj: ČT24

 Zilalijev se ale proti kritice ohradil. „Tvrzení, že smlouva byla uzavřena jen na základě jednoho doporučujícího dopisu z kanceláře českého prezidenta, je naprostá lež,“ řekl. Nemá ani obavy, že by případné problémy jeho zemi poškodily. „Pokud naruší své závazky, máme právo smlouvu jednostranně vypovědět,“ konstatoval. Prvním závazkem Liglassu je podle něj úhrada 37 milionů dolarů za koupi podílu firmy RusGidro.

Pokud Češi částku nezaplatí do 50 kalendářních dnů, „bezbolestně vypovíme smlouvu bez jakýchkoli finančních ztrát,“ řekl politik. Dodal, že bankovní záruku v „docela velké výši“ poskytla Liglass Trading CZ jistá velká evropská banka. Její jméno ale odmítl uvést s odvoláním na obchodní tajemství.

Zástupci Liglass Trading CZ podle Zilalijeva příští týden dorazí do Kyrgyzstánu. „Odpoví na všechny otázky“ a promluví o svých zkušenostech z výstavby vodních elektráren. Podle serveru 24.kg mají zástupci české firmy přijet už toto úterý.

Areál v Líšném, kde má sídlo Liglass Trading
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Bývalý kyrgyzský ministr zahraničí Alikbek Džekšenkulov, který před lety působil jako velvyslanec v České republice, je ale přesvědčen, že kyrgyzská strana by měla smlouvu s českou firmou vypovědět. Jedině tak si podle něj Kyrgyzstán „zachová tvář“, řekl serveru Vesti.kg.

„Tento krok (smlouva s Liglassem) poškozuje pověst naší země nejen v Česku, ale v celé Evropské unii. Svou přítomností při podpisu smlouvy prezident (Aslambek Atambajev) pošpinil pověst svou i své země. Je třeba zjistit, jak se to mohlo stát,“ uvedl diplomat.

Liglass mluví o projektech po celém světě

Společnost Liglass Trading CZ ale popírá, že by byla v oboru nováčkem. Podle majitele Michaela Smelíka působí v Kyrgyzstánu už půl druhého roku a proinvestovala zde několik milionů amerických dolarů. Financování dostavby energetické kaskády má také zajištěné. Partnery projektu jsou Green Capital a Pantheon, které mají s financováním energetických projektů zkušenosti. 

Kyrgyzstán
Zdroj: ČT24

Liglass Trading CZ je jednou ze skupiny firem, které Smelík ovládá. Ty se podle něj společně s obchodními partnery podílely na realizaci energetických projektů z obnovitelných zdrojů po celém světě. Ve svém doporučujícím dopise, o který Smelík požádal,  to loni v srpnu potvrdilo i ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Chtěl bych poznamenat, že uvedená česká společnost působí na trhu energetických služeb dostatečně dlouho, konkrétně od roku 2003, a za dobu své existence úspěšně realizovala řadu projektů na Slovensku, v Itálii, Rumunsku, Velké Británii a Srbsku,“ píše náměstek Vladimír Bärtl v dopise, který získal server Aktuálně.cz.

Firma podle Smelíka vyhrála veřejnou soutěž na zakázku v mezinárodní konkurenci. „LTD CZ při realizaci tohoto projektu, kde vystupuje jako investor, využívá partnerství se společností Gidepinvest, renomovanou společností v oboru projektování a výstavby hydroelektráren, a to především s působností ve středoasijském regionu,“ uvedl. 

Společnost ale také podle serveru Neovlivní.cz ještě nedávno na svém webu uváděla, že se podílela na projektu elektráren ve Slapech, Kamýku a Lipně. ČEZ, pod který stavby spadají, ovšem uvedl, že společnost nezná. Informace o referenčních stavbách nedávno z webu zmizely.

Šéfredaktorka Neovlivní.cz. Sabina Slonková pak v rozhovoru pro Českou televizi upozornila, že firma za poslední dva roky nezveřejnila detaily o svém hospodaření: „V předchozích letech byla ve ztrátě, je to dvousettisícové s.r.o. bez větších referencí. Tudíž se otevírají spekulace, kdo za touto firmou ve skutečnosti stojí. Jestli nehraje jen roli nastrčeného bílého koně.“

Opozice i koalice Mynáře kritizuje

Zástupci koalice i opozice proto jednání Mynáře kritizují. „Je zde firma, která v zahraničí ani v České republice žádnou obdobnou investici nerealizovala. Vysoce postavený člověk z blízkého okolí prezidenta píše dopis, kterým se za firmu staví. To mi nepřijde úplně šťastné,“ poznamenal ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Celý příběh z téměř neexistující firmou, které se dohazují takové zakázky, se mi zdá za hranou všeho myslitelného,“ uvedl poslanec Marek Benda (ODS). 

Analytička ČRo: Informací máme minimum, mluvit o tunelu nejde (zdroj: ČT24)