Státní zaměstnanci dostanou od začátku července vyšší platy. Někteří si polepší až o 23 procent

K dalšímu růstu platů ve veřejném sektoru by mělo dojít na začátku příštího roku (zdroj: ČT24)

Víc než dvěma stovkám tisíc státních zaměstnanců se od začátku července zvyšují platy. Polepší si příslušníci ozbrojených složek, vybrané zdravotní sestry i pracovníci v sociálních službách nebo kultuře. Stát to vyjde na téměř čtyři miliardy korun. Zvýšení mezd ohlásily také čtyři obchodní řetězce, přidáno tak dostanou i lidé v soukromém sektoru.

Nárůst mezd policistů, hasičů, celníků nebo vězeňských dozorců činí od prvního července 10 procent, u vojáků pak 7 procent. V průměru by si ale měli polepšit zhruba stejně, asi o dva až tři tisíce měsíčně.

„Ten růst platů musí odpovídat situaci, která je dneska na trhu práce. Počítáme jako vláda s tím, že k dalšímu růstu platů ve veřejném sektoru by mělo dojít od 1. ledna 2018, takto v tuto chvíli vyjednáváme,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zvyšování platů od 1. července 2017
Zdroj: ČT24

Platy se zvedají také zdravotním sestrám, které pracují na směny u lůžek. Jejich výplata bude rovněž vyšší o dva tisíce korun. Odborům ale vadí, že se to nedotkne ošetřovatelů nebo sanitářů.

„Je pravdou, že zvýšení platů si zaslouží kompletně veškerý zdravotnický personál. My v této chvíli, v polovině roku, řešíme jenom akutní nedostatek sester u lůžek,“ komentoval situaci ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (za ČSSD). V příštím roce by podle slibu vlády mělo dojít i na další zdravotnický personál.

Více peněz i pro zaměstnance v soukromém sektoru

Přidáno dostanou také lidé v sociálních službách, nepedagogičtí pracovníci ve školství nebo umělci a další profese v kulturních zařízeních. Díky úpravě platových tabulek se jim výdělky zvednou o 7 až 23 procent.

Zvýšení platů nepedagogických pracovníků podporuje i opozice. „Navýšení v této oblasti je správné, já bych ale volil jinou cestou, než kterou jde sociální demokracie a současné ministerstvo. Podle mě by bylo dobré dát ty peníze ředitelům, aby oni rozhodli, komu mají narůst platy,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Události: Přidáno dostanou i nepedagogičtí pracovníci škol (zdroj: ČT24)

Pečovatelky si podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) vydělají víc o necelých tisíc korun. „A pak u toho technického personálu, typu třeba kuchařka, kuchař, tak je to asi o 770 korun měsíčně,“ doplnila.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) uvedl, že s navýšením souhlasil. Měl však několik podmínek. Mezi nimi například, že se jedná o poslední věc týkající se plnění rozpočtu na rok 2017. „Ta věc je uzavřená, další požadavky nebudou přijímány,“ řekl.

Nárůst na výplatních páskách zaznamenají od začátku července také vybraní zaměstnanci v soukromém sektoru. O stovky až tisíce korun měsíčně zvyšují mzdy čtyři obchodní řetězce – Penny Market, Tesco, Albert a Globus. Firmy k tomu nutí nedostatek pracovníků a snaha udržet si ty stávající.

Mzdy provozních pracovníků v obchodech
Zdroj: ČT24