Štech u Zemana. Mluvili o kariérním řádu učitelů i rozpočtu na příští rok

Štech: Prezident mi oznámil, že mě ve středu hodlá jmenovat ministrem školství (zdroj: ČT24)

Náměstek ministryně školství a budoucí šéf resortu Stanislav Štech se na Hradě setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Debatovali například o kariérním řádu. Pozměňovací návrhy ze Senátu označil Štech za nepřijatelné. Jako urgentní úkol ale vnímá i situaci ve sportu. Kateřinu Valachovou (ČSSD) má v čele resortu nahradit ve středu v 16 hodin.

„Prezident vyjádřil ve většině bodů uspokojení z debaty a popřál mi hodně štěstí v tom krátkém období pro zvládnutí úkolů, které mě čekají,“ přiblížil Stanislav Štech po setkání s Milošem Zemanem.

Věnovali se například poslední fázi schvalování kariérního řádu. „Domnívám se, že pozměňovací návrhy, které přišly ze Senátu, jsou nepřijatelné. Vůbec se netýkají kariérního řádu, přinášejí jenom některé nesystémové záležitosti, dokonce některé, které nelze ani pochopit, třeba zrušení některých specializovaných pozic, které jsou ve školách už léta a jsou velmi důležité a potřebné,“ prohlásil Štech.

Jeho základní postoj zůstává v linii, kterou dosud zastávalo vedení ministerstva. Zemana seznámil nastupující ministr s efekty, které očekává od sněmovní verze předlohy. Poslanci budou o návrhu hlasovat v úterý.

I když se situaci ve sportu, která přispěla k pádu Valachové, nevěnovali nějak speciálně, řekl Štech prezidentovi, že to vnímá jako urgentní úkol. Je podle něj potřeba co nejdřív nalézt průchodné řešení a uklidnit sportovní svazy. S konkrétními opatřeními by chtěl přijít ještě tento týden.

Už dříve Štech uvedl, že chce bojovat o vyšší rozpočet, a rozpočet byl také tématem hovoru s prezidentem. Debata se podle Štecha týkala zejména vysokých škol. Po letech slibů je potřeba ukázat, že vnímáme situaci, kdy pozornost byla zaměřena na regionální školství, uvedl nastupující ministr.

Třeba představitelé vysokých škol už kvůli nedostatku financí hovoří dokonce o stávce. „Čas, který zbývá, je skutečně čas jen na dotažení věcí, které jsme začali a byly posunuty poměrně daleko. Není podle mého názoru možné, abychom to finále vypustili,“ řekl Štech už koncem května.

  • Stanislav Štech studoval na čs. sekci Carnotova lycea ve francouzském Dijonu (1970–1973), absolvoval psychologii na Filozofické fakultě UK (1978), kde také získal tituly PhDr. (1981) a CSc. (1984); docent (1992) a později profesor (2007) pedagogické psychologie na Pedagogické fakultě UK.
  • Od roku 1983 působí na katedře psychologie pražské pedagogické fakulty, věnuje se výuce pedagogické a školní psychologie. 
  • V letech 2003 až 2015 byl prorektorem UK, v říjnu 2013 neúspěšně kandidoval na funkci rektora UK. 
  • V roce 2014 se stal poradcem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pro oblast vzdělávání.
  • Ve stejném roce neúspěšně kandidoval jako nestraník za ČSSD do Senátu (v Praze 5).
  • Do úzkého okruhu kandidátů na ministra školství patřil již v roce 2015, nakonec přijal nabídku na pozici politického náměstka nové ministryně školství Kateřiny Valachové.
  • V současnosti není členem žádné politické strany, v letech 1983–1990 byl členem KSČ.

Demise Valachové se zdržela o 20 dnů

Schůzku na Hradě absolvovala v pondělí také Valachová, které dával prezident čas na rozmyšlenou, zda od své demise neustoupí. Valachová však oznámila, že na ní trvá. Původně měla skončit k 31. květnu. Demisi ale oddálila kvůli prosazování kariérního řádu učitelů, který Senát vrátil do sněmovny. U hlasování jakožto šéfka resortu ale nakonec stejně nebude – poslanci budou normu řešit až příští týden.

Prezident Zeman se několikrát pokusil Valachovou přemluvit, aby si demisi rozmyslela. Rezignaci oznámila kvůli případu zneužití dotací na sport, v němž je mezi podezřelými její náměstkyně Simona Kratochvílová. I tady čeká nového ministra nelehký úkol – včas zajistit řádné vyplácení peněz sportovním svazům a oddílům. 

Redaktorka Respektu: Je dobře, že pokračuje člověk, který byl v souznění s Valachovou a který má přehled o resortu (zdroj: ČT24)

Detektivové Kratochvílovou podezírají z toho, že se domlouvala na rozdělování dotací s tehdejším šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Svou rezignaci oznámila Valachová v době, kdy vládu kvůli podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií odmítal opustit tehdejší ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zemana za průtahy v odvolání Valachové kritizoval. Označil je za neodůvodněné a nesprávné. Podle něj je třeba, aby nastoupil ministr, který bude mít jasný mandát, aby mohl jednat o rozpočtu, požadavcích vysokých škol na navýšení financí a řešit problémy týkající se rozdělení dotací ve sportu.