Babiš na bezpečnostní radě: Žádný živý spis jsem od novináře neměl

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nedostal od novináře živý policejní spis. Alespoň to sám opět prohlásil na zasedání Bezpečnostní rady státu. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce, který o jednání rady hovořil po jejím skončení, byli členové rady ujištěni, že vyšetřování probíhá.

Atmosféra byla docela poklidná, nikdo na sebe nezvyšoval hlas, oproti třeba jednání koaliční rady minulý týden, já to hodnotím konstruktivně.
Marian Jurečka
ministr zemědělství

„Byli jsme informováni, že věci probíhají. Všichni tam slyšeli, že to jde tak, jak by to v právním státě mělo být, že policie se tím zabývá,“ prohlásil Brabec. „Pan ministr opakovaně prohlašuje, že se s žádným spisem nikdy neseznámil,“ dodal.

Ujištění, že příslušné orgány prošetřují obsah a vznik nahrávek, očekával od setkání i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jak avizoval před setkáním, politickou rovinu záležitosti řešit nechtěl. Stejně tak nechtěl slyšet ani konkrétní informace o vyšetřování.

„Nemáme ani právo se dozvědět jakékoli detaily,“ podotkl Brabec po jednání rady a dodal, že rada i potvrdila nulové ambice být seznamována s postupem vyšetřování.

Lidovci ale spokojeni nejsou

O svolání rady požádali lidovci kvůli obsahu nahrávek, ale i kvůli tomu, že jejich vznik v okolí vicepremiéra a místopředsedy Bezpečnostní rady státu Babiše by mohl být bezpečnostní hrozbou.

„Na různé otázky, které si tady v posledních dnech všichni klademe, nám bylo řečeno zase v obecné rovině, že ty věci se prošetřují,“ zhodnotil výsledek ministr zemědělství a místopředseda lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL). Křesťanští demokraté budou podle něj spokojeni až ve chvíli, kdy vyjde pravda najevo.

Na anonymním twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman se objevily postupně záznamy s Babišovými slovy o členech vlády včetně premiéra. Řeší na nich s tehdejším novinářem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem zveřejňování kompromitujících materiálů a živé policejní spisy.