Chovanec: O žalobě proti směrnici EU o zbraních by mohla vláda rozhodovat v červnu

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce přinést na vládu žalobu proti směrnici EU ke zbraním v červnu. V tento měsíc by měla být zapsána ve věstníku EU a začne platit. Podle Chovance existuje i možnost, že evropská směrnice nebude zavedena do českého práva. Řekl to ve sněmovně, která má v prvním čtení projednávat novelu ústavního zákona, jež by měla umožnit majitelům legálně držených zbraní zasáhnout k zajištění bezpečnosti v Česku.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Cílem směrnice bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřních záležitostí státu, což je v rozporu s právem EU.

V Česku se proti ní vzedmula vlna odporu. Podle Chovance není například známý jediný případ, kdy by teroristé k útoku použili legálně drženou zbraň. Žaloba je ve finální fázi, v současné době to konzultujeme s pracovníky ministerstva zahraničí, kteří by zastupovali Českou republiku u Evropského soudního dvora v této věci, řekl Chovanec.

Problém je podle něj v tom, že po zapsání směrnice do věstníku EU začne běžet lhůta patnácti měsíců, do níž musí jednotlivé státy směrnici zavést do svých zákonů. „Přijdeme i s návrhem nějakým způsobem tu implementaci nerealizovat,“ sdělil Chovanec.

TK ministra Chovance a reakce poslance Plíška (TOP 09) (zdroj: ČT24)

Podle něj se totiž nemůže čekat až na výsledek soudního sporu, který může trvat několik let, a mezitím směrnici zavést do tuzemských zákonů. Poukázal například na případ žaloby Slovenska směřující proti kvótám na přerozdělování uprchlíků, o které dosud nebylo rozhodnuto.

Ústavní změnu podporuje přes 30 poslanců

Za novelou ústavního zákona stojí vedle Chovance dalších 34 poslanců. Vedle sociálních demokratů jde o členy klubů ANO, KSČM a ODS. Cílem novely podle autorů není zakotvit držení zbraní jako základní právo. Lidé by ale mohli převzít bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu. Česko by uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti země.

„Nemáme zájem jakýmkoliv způsobem usnadňovat cestu ke zbraním,“ zdůraznil Chovanec. Podle něj má země jedny z nejpřísnějších zákonů, které se měnit nebudou.

Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) uvedl, že změna ústavního zákona není namířena proti směrnici. „V České republice je jiný trend než v Evropě. Evropa říká: Odzbrojme obyvatelstvo, pak bude bezpečněji. My naopak říkáme, že obyvatelé by se měli podílet i na obraně své země,“ řekl Váňa.

Aby novela ústavního zákona prošla, musí jí schválit obě komory třípětinovou většinou hlasů. Ve sněmovně podle Chovance všechny kluby s výjimkou TOP 09 zvažují, že zákon podpoří. „Není to pouhé plácnutí do vody. Naší ambicí je ten zákon prosadit a zakotvit do ústavního pořádku,“ uzavřel Chovanec.