Doprava o Velikonocích: Tisíce policistů na silnicích, přeplněné vlaky i výluka metra

Události: Doprava během Velikonoc (zdroj: ČT24)

Začínají velikonoční prázdniny. Školy budou zavřené od čtvrtka a většina lidí pak čtyři dny nepůjde ani do práce. Zatímco provozovatelé veřejné dopravy si mnou ruce v očekávání velkého náporu cestujících, dopravní policie a ministerstvo dopravy varují, že budou silnice plné a navíc na ně vyrazí i nezkušení řidiči. V Praze pak dopravu zkomplikuje velká výluka nejfrekventovanější trasy metra.

SILNICE – bezpečnost a uzavírky

  • Počasí o Velikonocích nebude nakloněno vyjížďkám prosluněnou krajinou. Přívětivé podmínky tedy nebudou čekat motorkáře ani cyklisty.
  • Každý den hrozí déšť, nejpřívětivější podmínky budou v pátek, kdy budou na většině území jen ojedinělé přeháňky. 
  • Nejvyšší denní teploty se budou držet u 10 stupňů Celsia. Nejtepleji bude v sobotu (10 až 14 stupňů), nejchladněji v pondělí (7 až 11 stupňů).

Velikonoce považuje policie tradičně za jedno z rizikových období. Za určitých okolností jde o nejdelší nepřetržité volno v roce (čtyři dny), současně je zima už definitivně pryč, a tak vyjíždějí i ti řidiči, kteří během zimy auto odstavují. Letos policie pošle zhruba tři tisíce svých lidí, aby hlídali provoz na silnicích.

Velikonoční dopravněbezpečnostní akce probíhá již od středy. Ve čtvrtek totiž začínají velikonoční prázdniny, a tak leckdo odjíždí na svátky ve středu odpoledne. Neobvyklé množství policistů bude u silnic do pondělí. „Naším cílem je být vidět na silnicích a pomoci ke zklidnění a plynulosti provozu,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Zejména na silnicích nižších tříd se policisté zaměří na alkohol. Podle ředitele oddělení Besip ministerstva dopravy Martina Faráře je to nutné, protože se nehody pod vlivem alkoholu stávají během velikonočních svátků dvakrát častěji než v jiných dnech. Nejvíce opilců je podle něj na silnicích na velikonoční pondělí.

Ani přítomnost uniforem vždy na řidiče dostatečně nezafunguje a nehodám v některých letech nepředešlo ani špatné počasí. Například před dvěma lety od čtvrtka do pondělí zahynulo při nehodách čtrnáct lidí, z toho deset od soboty do pondělí (pátek tehdy ještě nebyl státním svátkem).

Ostatně i letošní škaredá středa podtrhla varování policistů a Besipu. Od půlnoci se staly nejméně dvě smrtelné havárie. V noci zemřel při nehodě v centru Liberce mladý řidič motocyklu, ráno pak na Plzeňsku zahynul po nárazu do odstaveného kamionu řidič osobního auta. Pět lidí pak odpoledne utrpělo zranění při nehodě kamionu a osobního auta v Karviné.

Tragická nehoda na Plzeňsku
Zdroj: HZS Plzeňského kraje

Na D1 je rozkopaná čtvrtina délky mezi Prahou a Brnem

Kromě rušného provozu čeká na řidiče o Velikonocích také řada dopravních omezení. K těm nejčastěji zmiňovaným patří zúžení na dálnici D1, kde probíhá modernizace. Během března se dělníci vrátili na všechny úseky, kde pracovali již loni, ale zároveň zahájili přípravné práce na dalších místech.

Celkem tedy řidiče čeká zpomalení na 80 kilometrů v hodině a jízda v úzkých jízdních pruzích v sedmi úsecích o celkové délce 46 kilometrů. Jestliže je dálnice mezi Prahou a Brnem dlouhá zhruba 200 kilometrů, tvoří teď rozkopané úseky téměř čtvrtinu.

obrázek
Zdroj: ČT24

O Velikonocích bude navíc situace horší než obvykle. Mezi Šternovem a Ostředkem se bude od sobotního dopoledne do pondělního rána jezdit směrem na Prahu pouze jedním pruhem. Navíc nad rámec modernizace stavbaři opravují most na 178. kilometru.

  • Ostředek (34. km) – Šternov (41. km)
  • Psáře (49. km) – Soutice (56. km)
  • Hořice (75. km) – Koberovice (81. km)
  • Jihlava (112. km) – Velký Beranov (119. km)
  • Měřín (134. km) – Velké Meziříčí západ (141. km)
  • Velké Meziříčí východ (146. km) – Lhotka (153. km)
  • Velká Bíteš (162. km) – Devět křížů (168. km)

Během Velikonoc budou také pokračovat práce například na dálnici D10 v blízkosti Prahy (6. až 8. kilometr) i na navazující silnici pro motorová vozidla číslo 35, kde se mezi Turnovem a Libercem opravují svodidla. Na silnici I/3 je několik dílčích omezení od Mirošovic po Bystřici a také u Borku a Ševětína, kde se staví dálnice.

Ve Frýdku-Místku komplikuje dopravu oprava mostu na silnici I/48. Ten, kdo se vydá na Velikonoce například z Brna na Slovensko po silnici I/50 přes Uherskohradišťsko, se musí připravit na zdržení kvůli opravám u Buchlovic.

Silniční uzavírka
Zdroj: David Taneček/ČTK

ŽELEZNICE

Nejdelší nepracovní období v roce zaplní i vlaky. Server iDnes nedávno upozornil, že České dráhy na svátky zdražily své akční jízdné (kilometrické jízdné se nemění), nicméně i tak bude plno. Povinně místenkové vlaky ČD, Regiojetu i Leo Expressu jsou na středeční odpoledne takřka vyprodané. Plno bude i ve čtvrtek a v pátek dopoledne.

Dopravci plánují své spoje posílit. Arriva, která jezdí jednou denně z Prahy do Nitry, zdvojnásobí kapacitu svého vlaku připojením ještě jedné motorové jednotky. Rozsáhlé posílení svých spojů pak slíbily České dráhy. „S vozy pro operativní posílení souprav nabídneme o Velikonocích více než 5000 míst k sezení navíc,“ uvedla ředitelka odboru provozu osobní dopravy ČD Luďka Hnulíková.

Z Prahy do Bohumína pojede ve čtvrtek a opačným směrem v pondělí i posilový vlak. „Bude veden dvěma jednotkami CityElefant a nabídne přes 600 dodatečných míst k sezení,“ přiblížila provozní ředitelka drah.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ačkoli jej dráhy označují za expres, obslouží i mnoho menších měst, ve směru do Bohumína zastaví v Přelouči, Července, Lipníku nad Bečvou či Studénce, v opačném směru například v Ústí nad Orlicí, Poděbradech, Nymburce a Lysé nad Labem (po trase přes Nymburk pojede pouze ve směru do Prahy).

  • z Prahy hl. n.: v pátek v 15:25
  • zastavuje: Praha hl. n., Praha-Libeň, Kolín, Přelouč, Pardubice hl. n., Česká Třebová, Zábřeh na Moravě, Červenka, Olomouc hl. n., Lipník nad Bečvou, Hranice na Moravě, Suchdol nad Odrou, Studénka, Ostrava-Svinov, Ostrava hl. n., Bohumín
  • z Bohumína: v pondělí v 16:33
  • zastavuje: Bohumín, Ostrava hl. n., Ostrava-Svinov, Studénka, Suchdol nad Odrou, Hranice na Moravě, Olomouc hl. n., Zábřeh na Moravě, Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Pardubice hl. n., Kolín, Poděbrady, Nymburk hl. n., Lysá nad Labem, Praha-Vysočany, Praha hl. n.

PRAŽSKÁ MHD

Zatímco na silnicích i železnici očekávají dopravní policisté a dopravci návaly, pražský dopravní podnik chce čtyřdenní volno využít k rozsáhlé výluce. Uzavře nejvytíženější úsek pražského metra – trasu C v centrální části od stanice Nádraží Holešovice až po Pražského povstání. Například ten, kdo pojede na páteční posilový expres na hlavní nádraží, tedy bude muset jet náhradním autobusem.

Stanice Muzeum C se během výluky na čtyři dny vylidní
Zdroj: ČTK/René Fluger

Uzavřít tak dlouhý úsek dopravní podnik musí, protože chce vyměnit kolejnice a výhybky ve stanici Florenc. Ta je přitom mezi Holešovicemi a Pražského povstání jediná, kde je ještě možné vlaky obracet.

„Vyměníme celkem téměř tři kilometry kolejnic, kolejnicovou část čtyř výhybek i navazujícího křížení, provedeme jejich podbití a výměnu zhruba dvě stě tun štěrkového lože,“ shrnul dopravní ředitel dopravního podniku Ladislav Urbánek.

Jako náhrada poslouží především zvláštní autobusová linka XC, která bude zastavovat u všech stanic metra, ačkoli na Muzeu či Vyšehradě budou zastávky od stanic trochu dále. Současně bude jezdit linka 36 od Bílé labutě (v blízkosti stanice Florenc) přes náměstí Republiky, Strossmayerovo náměstí a Výstaviště ke stanici Nádraží Holešovice, odkud budou tramvaje pokračovat jako řádná linka 12 na Vltavskou a dále na Smíchov a Barrandov. Na lince 6 (spojuje Palmovku, nádraží Holešovice a náměstí Republiky) budou během výluky jezdit posílené soupravy, kapacitnější vozy pošle dopravní podnik také na autobusové linky 118, 196 a 213. 

Již od středečního rána navíc probíhá další fáze opravy tramvajové trati v blízkosti Balabenky. Je sice již průjezdná trať v Sokolovské ulici, linky 8, 14, 16, 25 a noční 52 a 54 se tak vracejí na své obvyklé konečné, navazuje však výluka v ulici Na Žertvách. Tramvaje ji objíždějí Sokolovskou, cestující však musí počítat s tím, že budou v oblasti Palmovky nastupovat do některých linek jinde než obvykle. Nejvíce se změna dotýká linky 8, která zastavuje pouze v Sokolovské ulici. Linka 6, která se během výluky nemůže na Palmovce otáčet, bude jezdit až na Harfu. Výluka potrvá půldruhého měsíce až do 27. května.