Arcibiskupství: Zeman lže, kardinál Tomášek konec restitucí nesliboval

Někdejší kardinál František Tomášek podle pražského arcibiskupství nikdy neslíbil, že restituce církevního majetku skončily v roce 1991 a církev už nic dalšího nebude požadovat, jak o tom ve středu mluvil prezident Miloš Zeman. Jedná se o lež, Tomášek nikdy nic podobného neřekl, uvedlo arcibiskupství.

Zeman během návštěvy Středočeského kraje vysvětlil, proč se nezúčastnil nedávného pohřbu kardinála Miloslava Vlka. Jednak proto, že někdejší primas český byl zásadním stoupencem církevních restitucí, a dále kvůli jeho výzvě, aby se lidé loni neúčastnili oslav 28. října na Hradě.

Prezident ve středu v Úholičkách mimo jiné řekl, že Vlk porušil slova svého předchůdce kardinála Františka Tomáška, že restituce skončily rokem 1991 a církev už žádný další majetek nebude požadovat.

Připomínám výraz kardinála Tomáška, který prohlásil, že rokem 91 církevní restituce skončily, a že církev už nic nebude požadovat.
Miloš Zeman

Jenže Arcibiskupství pražské vzápětí upozornilo, že nic takového bývalý kardinál František Tomášek nepronesl a Zemanův výrok označilo za lež a hoax, tedy falešnou zprávu. Později na Twitteru arcibiskupství uvedlo, že uvedený výrok pronesl v roce 1992 tehdejší poslanec Jozef Mikloško.

Kardinál Tomášek nikdy žádný takový výrok ani nic podobného neřekl. Pan prezident ocitoval mylnou informaci, která se po internetu v podobě hoaxu šíří už od roku 2011.
Josef Nerušil
Arcibiskupství pražské

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka pronesla výrok už řada lidí v minulosti a nikdy nebyl takovou silou zpochybňován. „Je zvláštní, že u prezidenta republiky k tomu dochází,“ dodal Ovčáček.

Mluvčí odkazuje na článek Lenky Procházkové z roku 2013, který vyšel na serveru Britské listy a který se problematice velmi úzce věnuje. Odkazuje dokonce na dva údajné výroky kardinála Františka Tomáška.

Vlk prezidenta v minulosti kritizoval, naposledy na podzim za okolnosti neudělení vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Bývalý pražský arcibiskup kvůli tomu vyzval k neúčasti na ceremoniálu 28. října na Pražském hradě.

Tehdy také uvedl, že lidé by v budoucnu měli lépe vybírat kandidáty na prezidenta. Vlk rovněž ostře kritizoval dohodu mezi Pražským hradem a katolickou církví o majetkovém vyrovnání, označil ji za protizákonnou a protiústavní. Zemřel 18. března, bylo mu 84 let. Současným pražským arcibiskupem je kardinál Dominik Duka, který Vlka vystřídal v roce 2010.