Zeman nepůjde Vlkovi na pohřeb. Byl bych pokrytec, vysvětluje

Prezident Miloš Zeman se nechystá na pohřeb někdejšího pražského arcibiskupa a kardinála Miloslava Vlka. Pošle jen věnec. Své rozhodnutí vysvětluje tím, že v případě účasti by se zachoval jako pokrytec. Vlk, který po těžké nemoci v sobotu zemřel, patřil mezi Zemanovy dlouhodobé kritiky.

Pohřeb kardinála Vlka, který stál v čele české katolické církve téměř dvacet let, se uskuteční v sobotu v jedenáct hodin dopoledne v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Na absenci hlavy státu při posledním sbohem upozornil Český rozhlas Radiožurnál a potvrdil ji hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pan prezident zašle na pohřeb smuteční věnec prezidenta republiky, což je dostatečné vyjádření úcty k zesnulému,“ uvedl. „Pan prezident není pokrytec jako někteří politici, kteří vydávají tklivá prohlášení, a přitom zcela nedávno pořádali billboardové kampaně proti církvi.“

Hradní mluvčí tím odkázal na kampaň sociální demokracie před krajskými volbami v roce 2012, kdy coby opoziční strana varovala před majetkovým vyrovnáním mezi státem a církvemi. Na jednom z billboardů se ruka preláta natahovala pro pytel peněz.

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, které pravděpodobně vychází z jeho dlouhodobě plánovaného programu. To je třeba respektovat,“ reagoval na Zemanovu oznámenou absenci Vlkův někdejší sekretář a stávající ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Dodal, že katedrála bude jistě plná duchovních i světských hostů, kteří se s kardinálem rozloučit přijdou.

Zeman se s Vlkem svářil kvůli restitucím

Vlk nepatřil mezi Zemanovy příznivce. Prezidenta naopak v minulosti kritizoval – jeho opakovaně prezentované návrhy, aby katolíci využili peníze z církevních restitucí na stavbu hospiců, před časem označil za úkolování a zasahování do církevních záležitostí připomínající komunismus.

Zeman kontroval, že je Vlk „zřejmě zatrpklý člověk“ a že po jeho nástupu do arcibiskupské úlohy došlo k úpadku katolické prestiže. Výrazně jinak Vlkovo dílo o víkendu hodnotil papež František, který do Prahy zaslal soustrastný telegram.

„S obdivem vzpomínám na jeho houževnatou věrnost Kristu, navzdory strádání a pronásledování namířenému proti církvi, stejně jako na jeho plodnou a mnohostrannou apoštolskou činnost prodchnutou přáním dosvědčovat přede všemi radost z evangelia, s níž podporoval autentickou obnovu církve vždy věrnou inspiracím Ducha svatého,“ napsala mimo jiné hlava katolické církve.

Podle předloňského vyjádření českého prezidenta pro Parlamentní listy však zmíněnou katolickou prestiž obnovuje teprve arcibiskup Dominik Duka. Stávající primas český má rovněž s Pražským hradem o poznání přátelštější vztahy.

Ve sporu o Bradyho Vlk pobízel: Nechoďte na Hrad

Výhrady vznesl emeritní pražský arcibiskup i k Zemanovu vulgárnímu vystoupení v rozhlasových Hovorech z Lán, které podle Vlkových slov snižuje a ničí kulturu komunikace.

K poslední roztržce mezi kardinálem a prezidentem došlo loni na podzim kvůli neudělení vyznamenání osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu; původní rozhodnutí Bradyho dekorovat Hrad zrušil poté, co se Bradyho příbuzný a ministr kultury Daniel Herman setkal s dalajlamou.

Miloslavu Vlkovi leželo na srdci, aby církev nežila ve virtuálním ghettu sakristie, ale uprostřed normálního života. To mi na něm vždycky bylo velmi sympatické a je to linie, kterou dnes razí papež František.
Daniel Herman

„Musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti a snižování prezidentského úřadu,“ napsal tehdy kardinál na svých internetových stránkách. „Tato (kauza) je velice flagrantní, a proto si zaslouží protest zdravě uvažujících občanů neúčastí na udělování státních vyznamenání.“

Ostatky kardinála Vlka budou uloženy v chrámové arcibiskupské kapli po bok pražských arcibiskupů minulého století. Před sobotní zádušní mší, kterou bude sloužit arcibiskup Duka, bude tělo vystaveno ve čtvrtek od 17:00 do 21:00. V pátek pak budou mít lidé další možnost na Hradčanském náměstí v kostele sv. Benedikta u sester karmelitek od 15:00 do 21:00.

Pro účastníky pohřbu budou v sobotu od 09:00 otevřeny zvláštní vstupy na Hradčanském náměstí a na Prašném mostě. Hrad pomáhá pražskému arcibiskupství třeba při vybavení katedrály nebo zajištění průběhu liturgického průvodu.