Soud bude znovu řešit obžalobu Agrotecu. Státní zástupce uspěl se stížností

Případ firmy Agrotec musí znovu projednat Městský soud v Praze, i když původně trestní stíhání zastavil. Vrchní soud v Praze totiž vyhověl stížnosti státního zástupce. Kauza souvisí s údajnou manipulací zakázek České pošty. Firma Agrotec dříve patřila do holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). V únoru Babiš své firmy převedl do svěřenského fondu.

Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Z té je zřejmé, že rozhodnutí soudu prvního stupně bylo zrušeno a věc vrácena k novému projednání. Rozhodnutí ČT bez bližších podrobností potvrdil i pražský vrchní soud.

Městský soud v Praze zastavil trestní stíhání Agrotecu kvůli tomu, že měla zaniknout trestní odpovědnost firmy. Podle soudu to umožnila novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která vstoupila v platnost loni v prosinci. Proti tomu si podal stížnost státní zástupce, které Vrchní soud nyní vyhověl.

Obžalobu na celkem deset lidí a čtyři firmy podalo vrchní státní zastupitelství loni v červnu. Hlavní líčení v kauze dosud nebylo nařízeno. Kauza má podle ČTK dvě části. První se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. Státní zástupce Zdeněk Matula v minulosti uvedl, že v této souvislosti před soud posílá čtyři zástupce zadavatele, čtyři zástupce dodavatele a dvě dodavatelské firmy.

Druhá část případu se týká zakázky na nákup pneumatik a náhradních dílů, kvůli které by měl před soudem stanout jeden zástupce zadavatele, jeden zástupce dodavatele a dodavatelská firma.

Žaloba osoby viní ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení a také podplacení či porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.