Exsenátora ODS Nováka zatkli v Německu. Tamní soud rozhodne, zda jej vydá do Česka

Německá policie zatkla loni na Štědrý den bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka, který je jedním z 24 obviněných v kauze Regionálního operačního programu Severozápad, v níž jde o evropské dotace v Ústeckém a Karlovarském kraji. O Novákově vydání do Česka by měl rozhodnout soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Sdělilo to česko-německé policejní centrum v bavorském Schwandorfu. O zadržení Nováka informoval server iDnes.cz.

  • Jana Vaňhová – bývalá hejtmanka Ústeckého kraje za ČSSD
  • Alexandr Novák – bývalý senátor a exstarosta Chomutova za ODS
  • Daniel Ježek – podnikatel, bývalý člen ODS
  • Petr Navrátil – starosta Chebu, bývalý předseda ČSSD v Karlovarském kraji (do prosince 2016), bývalý šéf výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad
  • Arno Fišera – bývalý předseda ČSSD v Ústeckém kraji (2011–2012), po obvinění v kauze ukončil i členství v ČSSD
  • Jakub Pánik – bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje za ČSSD
  • Miloslav Čermák – bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje za ČSSD
  • Petr Horký – bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje a místostarosta Mariánských Lázní za ČSSD
  • Pavel Kouda – bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, bývalý člen ČSSD
  • Petr Fiala – bývalý předseda ODS v Ústeckém kraji a ředitel Krajské zdravotní
  • Jiří Červinka – pověřený ředitel úřadu ROP Severozápad po část roku 2011
  • Zdroj: ČTK

Novák byl podle policejního centra ve Schwandorfu zatčen na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem na základě evropského zatykače. Podle zjištění Českého rozhlasu zadržení následovalo po Novákově příletu z Los Angeles. Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Tomáš Minx uvedl, že v Německu je na základě Evropského zatýkacího rozkazu vydaného v Česku vedeno řízení proti jednomu člověku.

Bývalý senátor byl posledním z obviněných v kauze ROP Severozápad, která se týká Karlovarského a Ústeckého kraje. Policii se nepodařilo předat obvinění pouze jemu. Když v Česku probíhala policejní akce, byl údajně Novák pracovně v USA.

Mezi obviněnými v kauze jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé z obou regionů. Velkou část obviněných tvoří hodnotitelé projektů. Experti projekty bodovali a na základě jejich doporučení o nich definitivně rozhodoval výbor ROP Severozápad. Operační program podpořil 536 projektů částkou 19,4 miliardy korun. Škoda způsobená obviněnými podle některých informací dosáhla 13,9 miliardy.

Metody podvodů rozkryl bývalý šéf ROP Severozápad

Kvůli podezření z dotačních podvodů na severu Čech zatýkali policisté necelé dva týdny před loňskými Vánocemi. Vyšetřování se týká prvopočátků operačního programu, který začal rozdělovat dotace v roce 2008. ROP Severozápad provázely velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz.

V několika figuruje bývalý šéf ROP Severozápad Petr Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci, v roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za ovlivňování projektů. Kušnierz popsal v několika dokumentech pochybné manipulace a ovlivňování projektů v ROP Severozápad. Sepsal i seznam 54 projektů, které byly podle něj ovlivněny. Kušnierz je obviněn i v aktuální kauze.

Novák už má za sebou trest za přijetí úplatku

Novák už si odseděl dva roky ze čtyřletého trestu, který dostal za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. Po polovině trestu byl podmínečně propuštěn.

V roce 1999, kdy byl starostou v Chomutově, prodalo město akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za částku přesahující 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig. Ta za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.

Bývalý senátor ODS a exstarosta Chomutova. V roce 1999 město prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za 317 milionů korun německé firmě – peníze za zprostředkování ale skončily na rakouském soukromém účtu Novákových. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů byl v roce 2010 odsouzen ke dvěma letům vězení a pokutě 5 milionů korun, po odvolání mu krajský soud trest zpřísnil na čtyři roky. Novák se vězení dlouho vyhýbal; až na jaře roku 2013 ho zadržela policie, která se obávala, že chce politik uprchnout do USA. V půlce trestu Nováka soud podmínečně propustil. Zaručil se za něj spolek Gryphons, který svou činnost dokládal zapůjčením čtyřkolky, pípy a pomocí při organizaci neckyády v obci Želenice. Podle kárného senátu NSS žalobce Kosán, jenž Novákovi pomohl na svobodu, porušil své povinnosti; stejně tak pochybil i chomutovský soud. Novák po propuštění z vězení koupil dva hotely v Chomutově, další nemovitosti pořídila jeho manželka. Už dříve nakoupili také rozsáhlé pozemky na severu Čech a několik domů.

Alexandr Novák
Zdroj: ČT24
Vydáno pod