Černý nadobro prohrál spor s Knížákem, soudní kolotoč končí po šesti letech

Výtvarník David Černý definitivně prohrál soud s bývalým ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání, nic se tak již nezmění na verdiktu městského soudu, podle něhož má David Černý zaplatit sto tisíc korun. Knížák podal žalobu kvůli vulgární urážce, kterou Černý na jeho adresu pronesl v dokumentu České televize. Informaci ČT potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Dovoláním se v letitém sporu zabýval Nejvyšší soud už potřetí. V minulosti totiž dvakrát verdikt zrušil a soudy se tak celou kauzou musely zabývat znovu. Teď ale David Černý neuspěl. „Nejvyšší soud dovolání odmítl,“ sdělila bez dalších podrobností Markéta Puci. Nejvyšší soud zatím odmítl důvody rozhodnutí komentovat. Čeká totiž na doručenky od ostatních účastníků sporu.

Kauza začala v roce 2011, kdy David Černý v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého pronesl na adresu Milana Knížáka nevybíravá slova (kr*plo*dní č*rá*) . Tehdejší ředitel NG byl přesvědčen, že ho tak chtěl Černý úmyslně znevážit a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bývalý ředitel Národní galerie za urážku po Černém žádal 150 tisíc korun a také půl milionu korun po České televizi. Zároveň požadoval omluvu, což obě zúčastněné strany už v minulosti učinily. Soudy později rozhodly, že televize finanční odškodnění platit nemusí a nárok na náhradu má Knížák pouze ze strany výtvarníka.

Knížák a Černý vedou spory už dlouho. V roce 2000 například výtvarník odmítl převzít Cenu Jindřicha Chalupeckého v Národní galerii a to do té doby, než Knížák ze své vedoucí funkce odstoupí. Cenu mu nakonec předal tehdejší prezident Václav Havel na chodníku před Veletržním palácem.