Bývalý předseda pražské muslimské obce půjde znovu k soudu kvůli radikální islámské knize

Pražský městský soud zrušil zprošťující rozsudek nad bývalým předsedou pražské muslimské obce Vladimírem Sáňkou v případu šíření takzvané islámské knihy. Prvoinstanční soud Sáňku už dříve osvobodil, žalobce se však odvolal. Kauza se tak znovu vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Informaci ČT potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Soud o vrácení případu rozhodl v neveřejném zasedání. Důvody zrušení původního verdiktu nechtěla jeho mluvčí komentovat. Rozhodnutí zatím nebylo doručeno všem účastníkům.

Případ souvisí s razií v pražských muslimských centrech v roce 2014. Tehdejšího předsedu pražské muslimské obce Vladimíra Sáňku policie obvinila ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Zajistil totiž překlad, vydání a distribuci knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu – Islámský koncept boha. Kniha je v některých státech zakázána a její autor nesmí do vybraných západních zemí.

Je salafismus hnutí, nebo ideologie?

Spor o podstatu knihy Základy tauhídu se točí zejména kolem jednoho odstavce na straně 27. V něm se píše, že „je nutné své neislámské vlády upřímně nenávidět“. Vladimír Sáňka ovšem tvrdil, že se jedná o nepřesný překlad. Odstavec se podle něj týká pouze vlád, které nekonají v souladu s vůlí občanů.

Obvodní soud pro Prahu 1 Sáňku loni v září zprostil obžaloby. Soud se tehdy zabýval otázkou, zda je salafismus hnutí, nebo ideologie. Nakonec dospěl k závěru, že se jedná  o myšlenkový směr a kniha tedy nepropaguje žádné hnutí. „Trestní zákon tohoto státu nestíhá někoho za propagaci ideologie, nýbrž za propagaci konkrétního hnutí. Žádné hnutí v této knize propagováno není. To je v zásadě jediný důvod, na jehož základě soud dospěl ke zprošťujícímu rozsudku,“ uvedl tehdy předseda trestního senátu Vladimír Hermann.

Sáňkovi, který obvinění odmítá, hrozilo až deset let vězení. Státní zástupkyně pro něj požadovala tříletou podmínku.