Soudkyně Králová neúspěšně osvobodila Nečasovou už dvakrát. Soudit bude i kauzu trafik

Soudkyně Králová osvobodila Nečasovou už dvakrát, pokaždé ale neúspěšně (zdroj: ČT24)

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová už dvakrát osvobodila Janu Nečasovou v kauze Vojenského zpravodajství. Její rozsudky ale vždy zrušil stejný soud, který v úterý rozdal tresty v případu vyzrazení informací BIS. Odmítl také žádost Králové o to, aby nemusela soudit manžele Nečasovy kvůli údajné korupci v kauze tzv. trafik pro bývalé poslance Tluchoře, Fuksu a Šnajdra.

V těchto dnech musí rozhodnout o stížnosti na podjatost žalobce, kterou podal obhájce Petra Nečase. „Máme tiskovou mluvčí, ta vám všechno ráda řekne,“ reagovala na dotazy soudkyně Helena Králová. Mluvit nechtěla ani o kauze Jany Nečasové, ani o tom, proč jí případ dvakrát vrátil městský soud.

Druhé zrušení osvobozujícího rozsudku v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství přišlo těsně před Vánocemi. A opět potvrdilo naprosto rozdílné pohledy soudkyně Králové a nadřízeného soudu.

„Samozřejmě podle doporučení městského soudu se řídit budu. To je samozřejmé, vždyť je to v trestním řádu,“ uvedla Králová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle žalobců se ale soudkyně dosud názorů vyšší instance nedržela. „Začíná se to jevit jako sisyfovská práce přesvědčit paní samosoudkyni o vině obžalovaných,“ komentoval loni v červnu státní zástupce Rostislav Bajger.

Naopak obhájci s jejími rozsudky souhlasí. „Vždycky záleží na tom, jak soudce posoudí ten skutkový děj,“ říká obhájce Jany Nečasové Eduard Bruna.

„Trafiky“ soudit nechtěla

Role Heleny Králové v kauzách Jany Nečasové se zdvojnásobila loni. Ze státního zastupitelství přišla k soudu obžaloba kvůli takzvaným trafikám pro exposlance ve chvíli, kdy byla právě Králová na řadě v automatickém systému přidělování případů.

Králová se z projednávání takzvaných trafik chtěla sama vyloučit. Její kolegyní je totiž manželka exposlance ODS Petra Tluchoře, který v kauze figuroval, ale jeho stíhání bylo zastaveno. Nadřízený soud s Královou opět nesouhlasil. Letos ji tak čekají hned dva rozsudky nad Janou Nečasovou.

  • Státní zástupci v červenci 2016 obžalovali expremiéra Petra Nečase i jeho manželku Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) v kauze takzvaných trafik.
  • Tři bývalí poslanci ODS podle státních zástupců dostali lukrativní posty za to, že se vzdají svých mandátů ve sněmovně, a umožní tak přežití Nečasovy vlády.
  • Exposlanci ale mezi obžalovanými nejsou, Nejvyšší soud totiž jejich stíhání s odkazem na indemnitu zrušil a stát jim musel vyplatit statisícová odškodnění.
  • Jana Nečasová je navíc obžalovaná i kvůli nezdanění drahých dárků – třeba luxusních kabelek nebo šperků. Tyto dvě větve totiž žalobci letos v březnu sloučili.