Soud opět zrušil osvobození Nečasové v kauze Vojenského zpravodajství

Pražský městský soud znovu zrušil osvobozující verdikt nad Janou Nečasovou a dalšími obviněnými v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Soud rozhodl usnesením v neveřejném zasedání 23. prosince. Informace ČT potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Prvoinstanční soud tak bude v případu rozhodovat již počtvrté.

„Zasedání bylo neveřejné, nikdo jiný kromě senátu přítomen nebyl,“ upřesnila Puci a potvrdila informaci ze soudní databáze, že rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 bylo zrušeno a věc mu byla vrácena k novému projednání.

Více ale nesdělila s tím, že odůvodnění bude rozesílat Obvodní soud pro Prahu 1. Odůvodnění tak bude k dispozici až poté, co ho obdrží účastníci řízení. Státní zástupce Rostislav Bajger, který se proti zproštění viny Nečasové a dalších odvolal, rozhodnutí zatím neobdržel.

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil Nečasovou a tři bývalé zpravodajce Milana Kovandu, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka viny ze zneužití vojenského zpravodajství letos v červnu. Skutky popsané v obžalobě nebyly podle soudu trestnými činy, nepodařilo se prý také prokázat motiv.

Soudkyně Králová sice říká, že se všechno stalo tak, jak předkládá žaloba, a že to nebyl trestný čin, protože tajná služba se na žádost Petra Nečase pokoušela chránit jeho rodinu. Odvolací soud to vyvrací ze dvou důkazů, které říkají, že sledování rodiny Petra Nečase tajnou službou neneslo žádné stopy oficiality, nebylo nikde zaznamenáváno, a i kdyby o to požádal, tak tajná služba takto pracovat nemůže.
Jaroslav Spurný
redaktor týdeníku Respekt

První verdikt před více než dvěma roky

Soudkyně Helena Králová v případu rozhodovala již třikrát. Poprvé v červnu 2014, kdy Nečasové uložila trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavila a případ Kovandy a Páleníka předala ministerstvu obrany, aby ho řešilo jako kázeňské provinění.

Nadřízený pražský městský soud ale rozhodnutí přezkoumal a nařídil projednat věc v hlavním líčení. To trvalo od ledna do května 2015 a všichni obžalovaní byli soudem zproštěni viny. Státní zástupci se proti verdiktu opět odvolali a uspěli – hlavní líčení se tedy opakovalo v červnu 2016 a skončilo opět osvobozením všech obviněných. Nyní státní zástupci uspěli i s dalším odvoláním, a soud se tak bude opakovat.

Náměstek olomouckého vrchního státního zastupitelství Pavel Komár v minulosti uvedl, že odvolacímu senátu žalobci zřejmě navrhnou výměnu soudkyně. Návrh ale nakonec nepodali. „Nikoliv, žádný takový návrh jsme neměli,“ uvedl k tomu vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan. Podle advokáta Miroslava Krutiny je výměna zákonného soudce krajní a nepříliš pravděpodobnou možností.

Pád vlády

Kauza Vojenského zpravodajství vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády. Údajné zneužití vojenské rozvědky je prvním z případů kolem Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je pojítkem mezi několika kauzami.

Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty. Na základě odposlechů se vyšetřovatelé dostali k Nagyové. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.

Nečasová je obviněná i z údajného uplácení poslanců funkcemi, v případu je obviněn i expremiér Nečas. Dále Nečasová čelí obvinění také z krácení darovací daně, kterou údajně neodvedla z kabelek a šperků. Stát podle obvinění připravila o 705 925 korun, za což jí hrozí až deset let vězení. Městský soud v Praze se od května 2015 zabývá obžalobou ohledně údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Žalobci chtěli Nečasovou obvinit také z korupce, neměli ale dostatek důkazů.

Vydáno pod