Sestry v nemocnicích dostanou o dva tisíce hrubého navíc, slibuje ministerstvo

Každá zdravotní sestra v nemocnici si od července polepší o dva tisíce korun hrubého. Oznámil to ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Růst platů a mezd zdravotnických pracovníků označil za prioritu sociální demokracie pro tento rok.

Ludvíkův plán si vyžádá jen za půl roku zhruba 1 miliardu korun. Část peněz hodlá ministerstvo získat od ministra financí, část chce najít ve vlastních zdrojích. Opatření se týká jak státních, tak soukromých zařízení. Kraje nebo akciové společnosti budou moct žádat o speciální dotace.

Další novinkou, která má přilákat zájemce do zdravotnictví, má být navýšení kapacity lékařských fakult tak, že přijati budou všichni studenti, kteří složí zkoušky. Počet mediků by tak mohl podle fakult výhledově stoupnout o 15 až 25 procent, uvedl Ludvík. O tématu podrobněji mluvil i v pondělním Interview ČT24.

Ludvík: Všechny sestry budou mít přidáno od července (zdroj: ČT24)

V Česku chybělo téměř 3300 sester na plný úvazek, z toho téměř polovina v nemocnicích. Ve státních nemocnicích měly sestry průměrně 30 866 korun měsíčně, v nestátních 25 434 korun. 

Platy zdravotních sester v prosinci 2015
Zdroj: ÚZIS

ČSSD chce také dál zvyšovat minimální mzdu, která by v roce 2020 měla dosáhnout 40 procent té průměrné. Od toho se odvíjí i zamýšlený růst mezd, platů a důchodů. V té souvislosti sociální demokracie bude trvat na přesunutí 62 miliard korun z loňského přebytku státního rozpočtu do důchodového fondu. Proti je ministr financí i pravicová opozice.