Jak na nedostatek lékařů? Ludvík chce nechat studovat každého, kdo udělá přijímačky

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) příští týden rezignuje na mandát pražského zastupitele. Řekl to v pořadu Interview ČT24, kde mluvil o hrozícím nedostatků lékařů. Ten může už brzy nastat kvůli odchodům do důchodu. Ministerstvo proto podle něj nyní s fakultami jedná o tom, aby bylo možné přijmout ke studiu každého, kdo udělá přijímací zkoušky.

„Toto ministerstvo je opravdu těžké a nedá se to zvládat dohromady,“ odůvodnil Ludvík, proč příští týden rezignuje na mandát pražského zastupitele. Dál ale zůstane předsedou pražské ČSSD.

Hlavním tématem Interview ČT24 bylo ovšem české zdravotnictví. To by se už za dva roky mohlo dostat do vážné situace, kdy mu budou chybět stovky lékařů. Velká část doktorů se totiž začíná dostávat do důchodového věku a mladí je nestíhají nahrazovat.

„U lékařů neplatí, že úderem 64 let přestanou všichni pracovat, určitý schod tam ale vznikne,“ připouští ministr. Jeho resort proto podle něj velmi intenzivně jedná s lékařskými fakultami, jak zařídit, aby byl každý, kdo udělá přijímačky, přijat do prvního ročníku. „Je to jen otázka peněz,“ domnívá se Ludvík.

Zájemci o studium ale také stále řeší i výši platů. Vláda proto loni schválila, že doktorům by tři roky po sobě měly růst o deset procent. Ne všude se ale lékaři v lednu slibovaných deseti procent dočkali. Některé nemocnice tvrdí, že na to nemají dost prostředků.

Ludvík: Příští týden rezignuji na post pražského zastupitele (zdroj: ČT24)

Ludvík to ale kategoricky popírá. Letošní příjmy nemocnic se podle něj dají namodelovat nejdříve až 20. dubna, kdy přijdou výsledky za první kvartál. Nemocnice do té doby fungují z pravidelných záloh od pojišťoven, které se vyúčtovávají na konci roku.

„V zálohách toto zvýšení započtené je. Vůbec tedy nerozumím tomu, proč by zdravotníci neměli mít zvednuté příjmy,“ upozornil. Reálným důvodem, proč některé nemocnice nechtějí platy zvedat, mohou být podle ministra například přepálené investice nebo špatně nasmlouvané výkony s pojišťovnou.

50 tisíc v Děčíně nejsou stejné peníze jako v Praze

Někteří lékaři si ale stěžují i na to, že se liší výdělky v jednotlivých regionech. Rozdíly v platech v krajích budou ale podle Ludvíka vždy. Ministr už dříve uvedl, že jednotné odměňování nepodporuje. „Upřímně, 50 tisíc korun v Děčíně a 50 tisíc korun v Praze nejsou úplně stejné peníze. Je ale fakt, že dramatické rozdíly by tam také být neměly,“ řekl v Interview ČT24.

Vyjednání vyšších platů je navíc podle Ludvíka věc odborářů. „Odbory si musí hlídat, nakolik je odměňování ve zdravotnických zařízeních fér,“ dodal.