Rozdíl mezi platy ve zdravotnictví přesahuje i sedm tisíc. Ludvík ale jednotné odměňování nepodporuje

Kubek: Podporujeme, aby došlo ke sjednocení odměňování (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík nepodporuje dlouhodobou snahu České lékařské komory o jednotné odměňování ve zdravotnictví. Obává se, že by taková změna byla v rozporu s ústavou. Stavovská organizace chce prosadit jednotné platové tabulky kvůli prohlubujícím se rozdílům mezi výdělky v soukromých nebo krajských a ve státních nemocnicích, kde jsou odměny zhruba o deset procent vyšší.

Rozdíly mezi výdělky lékařů v přímo řízených nemocnicích, například fakultních, a těch ostatních se v posledních letech prohlubují. V loňském roce byl průměrný plat lékařů včetně příplatků za služby a přesčasy více než 66 tisíc korun a od ledna by měl výdělek lékařů řízený platovou tabulkou narůst o deset procent. V soukromých nebo krajských zařízeních ale zdravotníci dostávají mzdu o sedm a půl tisíce nižší. 

„Podporujeme návrh, aby došlo ke sjednocení odměňování. Aby státní tarifní tabulky platily pro všechny nemocnice, které mají smlouvu se zdravotními pojišťovnami,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Ministr zdravotnictví tento návrh nepodporuje. „Každé zdravotnické zařízení si může stanovit, jestli chce postupovat o zákonu o platu nebo o zákonu o mzdě. Je to čistě na jejich výběru. Takže si myslím, že je dobré to nechat na jednotlivém zdravotnickém zařízení,“ komentoval svůj postoj Miloslav Ludvík.

  • 2015: 41 293
  • 2014: 40 732
  •  2013: 40 046
  • Zdroj: ÚZIS

Jeho stranický kolega Jaroslav Zavadil by ale chtěl jednotné odměňování prosadit jako pozměňovací návrh k novele o zákoníku práce. Poslanci ji už poslali do druhého čtení.

„Ve výborech to budeme projednávat, myslím, tak do třiceti dnů. Budu tam o pozměňovacím návrhu mluvit. Budu chtít, aby ho výbor odsouhlasil a doporučil sněmovně ke schválení,“ řekl předseda sněmovního sociálního výboru Jaroslav Zavadil (ČSSD).

  • 2015: 82 959
  • 2014: 82 852
  • 2013: 83 130
  • Zdroj: ÚZIS

Změně jsou nakloněni i komunisté. „Za podobnou práci podle našeho názoru náleží i podobná odměna. Principiálně je ten návrh zajímavý,“ míní Pavel Kováčik (KSČM).

Naopak pravicová opozice návrh nepodporuje. František Laudát (TOP 09) uvedl, že se jedná pouze o další budování socialismu v Česku a označil návrh za nesmyslný.

Změnu od počátku odmítají také zaměstnavatelé. Její přijetí by podle nich mohlo zcela překroutit zdravotnický trh práce.

Lékařů je v ČR více než před třemi lety, ubylo sester

V posledních letech lékařů v České republice mírně přibylo. V loňském roce jich na našem území působilo skoro 41 300. Ještě v roce 2013 jich přitom bylo jen lehce přes čtyřicet tisíc.

Všeobecných sester a porodních asistentek bylo v roce 2013 přes 83 tisíc. Během posledních dvou let se ale množství úvazků pohybovalo pod touto hranicí. Změnit by to měl pomoci i zákon o vzdělávání sester.

Zdravotníky mají motivovat i vyšší výdělky. Už nyní jsou lépe odměňovány sestry, které pracují ve státních, krajských nebo obecních nemocnicích a pobírají takzvaný plat. Sestry zaměstnané soukromými firmami dostávají mzdu o více než pět tisíc korun nižší.