Zeman vetoval snížení DPH u novin a časopisů

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu, která snižuje daň z přidané hodnoty na noviny a časopisy. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka nevidí důvod pro jejich zvýhodnění. Noviny měly být od začátku příštího roku přeřazeny z nynější patnáctiprocentní sazby do sazby desetiprocentní.

„Prezident se domnívá, že není jediný důvod pro daňové zvýhodnění této komodity, snad kromě lobbistických tlaků vydavatelů těchto periodik,“ řekl Ovčáček na tiskové konferenci. 

Schválený návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok navíc podle Ovčáčka vůbec nepočítal s rozpočtovými dopady tohoto zákona. Zeman své veto podrobně zdůvodnil v dopise, který zaslal předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD).

Sněmovna návrh poslanců KSČM schválila ve zrychleném režimu už v prvním čtení. Pro hlasovalo 101 poslanců napříč stranami. Nižší DPH mělo pomoci snížit ceny a zvýšit prodej tisku. 

Vláda ale s návrhem nesouhlasila. Podle kabinetu by přijetí novely znamenalo zhruba půlmiliardový výpadek ve výběru DPH. Zpochybnil i tvrzení předkladatelů, že opatření zvýší prodej tiskovin.

Tisková konference Jiřího Ovčáčka (zdroj: ČT24)

Vedle opozice ale nakonec pro normu hlasovala i řada poslanců koalice. Unie vydavatelů tehdy změnu přivítala. Snížení DPH podle ní umožní vydavatelům investovat ušetřené peníze do kvalitnějšího a rozmanitějšího obsahu a technologických zlepšení. „Prezidentské veto nás samozřejmě velmi mrzí, ale momentálně se k němu nebudeme vyjadřovat a počkáme na další hlasování Poslanecké sněmovny,“ řekl nyní ředitel unie Jozef Šabla.

Komunisté věří, že sněmovna veto přehlasuje

Návrh předložili loni v září poslanci KSČM Jiří Dolejš a Gabriela Hubáčková. Poukazovali na to, že ani zařazení novin a časopisů do první snížené sazby DPH, tedy 15 procent, nevedlo k zásadnějšímu zpomalení propadu prodeje novin a časopisů. Důvodem je to, že DPH v jejich případě vzrostla z pěti procent v roce 2007 až na současných 15 procent.

„Legislativní problém v tom nevidím a pokud pan prezident má jaksi, řekněme, vyšší laťku, pokud jde o řešení daňových norem, tak samozřejmě by neměl být obětí tento zákon, který je velmi parciální,“ reagoval Dolejš na Zemanovo veto. Doufá, že sněmovna svůj názor při opětovném hlasování nezmění.