Nejvyšší soud zrušil rozsudek, který církvi vrátil vzácný obraz Madona z Veveří

Nejvyšší soud zrušil rozsudek, podle kterého se vzácný gotický obraz Madona z Veveří vrátil církvi. Informaci ČT potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Znovu tak musí rozhodnout pražský městský soud. Co se stane s obrazem, který Národní galerie církvi vrátila, není v této chvíli jasné. Jednou z možností je, že obraz skončí v soudní úschově.

„Nejvyšší soud zrušil rozsudek Městského soudu v Praze jako soudu odvolacího a uložil upřesnit argumentaci o splnění podmínky funkčního spojení vydávané movité věci s objektem žalobce, dále uložil napravit chybu soudu prvního stupně: poučit žalovaného, že neprokázal, že stát měl věc v držbě před 25. 2. 1948,“ sdělila ČT mluvčí soudu Novotná.

Městský soud v Praze na konci loňského roku pravomocně vyhověl žalobě církve, která se dožadovala nároku na obraz. Potvrdil tak dřívější rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, který rozhodl, že Národní galerie musí vydat dílo farnosti Veverská Bítýška. Výstavní síň si proti rozhodnutí letos v únoru podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

O obraz, který několik desítek let vlastnila Národní galerie, požádala římskokatolická církev v rámci majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi. Galerie ale dílo odmítla vydat, protože se podle jejího názoru nepodařilo prokázat vlastnictví díla. Církev se proto obrátila na pražský obvodní soud.

Vzácné dílo ze 14. století bylo do roku 1938 umístěno v kostele u hradu Veveří, v roce 1958 jej podle pražského městského soudu získala Národní galerie v Praze. Právě proto by měl na obraz podle justice dopadat zákon o církevních restitucích. Podle galerie se ale dílo ocitlo v jejím vlastnictví dříve a církev tak na něj nemá nárok.

Obraz Madony z Veveří se do farnosti Veverská Bítýška nevrátil, protože zde nejsou vhodné podmínky k jeho umístění. Církev jej vystavila v Diecézním muzeu v Brně.

Madona z Veveří
Zdroj: Ptolemajos/Wikipedia