Spekuluje se o Forejtově konci. Hrad nic nepotvrzuje ani nevyvrací

Události: Podle médií Forejt skončí ve funkci (zdroj: ČT24)

Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt zřejmě skončí ve své funkci, tvrdí server Neovlivní.cz s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje. Konec jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana patrně souvisí s chybami, kterých se protokol v minulých týdnech dopustil. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček zatím informaci nepotvrdil. Podle serveru Seznam Zprávy má Forejt od pátku zapečetěnou kancelář a zakázaný vstup na Pražský hrad. Oficiálně je doma ze zdravotních důvodů.

Od pátečního večera se množí dohady o Forejtově konci i v dalších médiích. Hradní kancléř Vratislav Mynář je o víkendu označil za pouhé spekulace. Sám Jindřich Forejt nechává dotazy bez odpovědi.

Mezi sporné situace hradního protokolu z poslední doby se počítá pozdní příjezd hlavy České republiky na pohřeb prezidenta Kováče. Hrad záležitost vysvětlil zpožděním leteckého speciálu, ve kterém delegace letěla, což se však nepotvrdilo. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se později omluvil letovým dispečerům.

Česká delegace přijela na pohřeb slovenského exprezidenta pozdě (zdroj: ČT24)

Z hradního protokolu také podle oficiálního sdělení Hradu pocházela chybná informace, na jejímž základě Zeman obvinil amerického velvyslance Andrewa Schapira z neúčasti na udílení státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. Schapiro ovšem ve Vladislavském sále byl.

BEZ KOMENTÁŘE: Amerického velvyslance na Hradě 28. října zachytily kamery ČT (zdroj: ČT24)

Forejtovo jméno se také často zmiňovalo v kauze neudělení vyznamenání pamětníkovi židovského holocaustu Jiřímu Bradymu. Minulý rok v září pak při přijetí generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga visela v Trůnním sále Pražského hradu vlajka OSN místo vlajky Severoatlantické aliance.

Jako ředitele protokolu si Jindřicha Forejta vybral v už roce 2004 tehdejší prezident Václav Klaus. Nyní Forejt patří k blízkým spolupracovníkům Miloše Zemana, který se ho v minulosti několikrát zastal. Na Hradě má podle některých informací spory s kancléřem Vratislavem Mynářem nebo hlavním poradcem prezidenta Martinem Nejedlým.