Kandiduji na prezidenta, oznámil Horáček. Slíbil, že si vše zaplatí sám

Záznam tiskové konference Michala Horáčka (zdroj: ČT24)

„Předstupuji před vás, abych oznámil svou kandidaturu na funkci prezidenta České republiky,“ prohlásil na tiskové konferenci textař a podnikatel Michal Horáček. Varoval před spory, které by mohly vést k „válce Čechů proti Čechům“. V případě zvolení hodlá být nadstranickým prezidentem. Chce, aby jeho kampaň byla „radikálně přímá“ a „radikálně transparentní“. Zveřejnil proto řadu materiálů včetně přiznání majetku v hodnotě zhruba 460 milionů korun. Odmítnul jakoukoliv finanční podporu, vše si zaplatí sám.

Mé rozhodnutí je jednoznačné. Od této chvíle nezvratné. Volbu prezidenta republiky nepovažuji za pěveckou soutěž, v níž je pěkné vyhrát, ale důležitější je zúčastnit se. Prohlašuji, že kandiduji s úmyslem od svých spoluobčanů svobodně udělený mandát obdržet.
Michal Horáček
kandidát na prezidenta

Horáček si uvědomuje, že společnost je názorově pestrá a lidé mají různé zájmy. „Současně jsem poznal, že řadu zájmů máme společných. A že tím nejdůležitějším je život v míru a duchovní i hmotná prosperita nás samotných i našich dětí a dalších potomků,“ uvedl ve svém projevu.

Společné zájmy lidí by podle Horáčka mohly ohrozit spory, které by „přerostly únosnou míru“. „Zapříčinily by vylučování zastánců jiných názorů z naší pospolitosti, a vedly tak k válce Čechů proti Čechům, tedy skutečnému ohrožení všeho, na čem nám nejvíce záleží,“ obává se vystudovaný antropolog.

Proto by podle něj prezident měl být nadstranický, podporovat ušlechtilost a vstřícnost a přispívat k dobré pověsti České republiky v zahraničí. „Chci tu tedy dnes říct nikoli to, že jsem takovým úkolům schopen dostát, ale to, že je chápu, že je respektuji a že v případě pověření vynaložím všechny své síly, abych je s pomocí občanů České republiky plnil,“ slíbil Horáček.

Nebudu nikoho kritizovat, nebudu ani nikoho chválit. Ať všichni tito kandidáti svým konkrétním životem a svou konkrétní prací prokáží, že jsou nebo nejsou hodni, aby si je občané zvolili za prezidenta.
Miloš Zeman

Přímost a transparentnost

Nadstranickosti chce dosáhnout tím, že jeho kampaň bude „radikálně přímá“ a „radikálně transparentní“. Nechce, aby mezi ním a veřejností stála jakákoliv politická strana či hnutí, reklamní agentura ani tiskový mluvčí, neboť na voliče se chce obracet výhradně osobně.

Nebudu si objednávat průzkumy veřejného mínění, ani platit za nápady odborníků na manipulativní techniky. Zdržím se rozdávání pečiva, obejdu se například i bez loga. A nehodlám zřizovat ani funkci tiskového mluvčího.
Michal Horáček
kandidát na prezidenta

Horáček dále prohlásil, že veškeré finanční náklady na kampaň ponese sám spolu se svou manželkou. „O přispění nepožádám nejen zmíněné strany nebo obchodní skupiny, ale ani nikoho z občanů, přestože mi mnozí i takovou podporu laskavě nabídli,“ uvedl.

Zřídil transparentní účet, který má jeho slova doložit. Bude z něj zřejmé, že jediným vkladatelem je Horáček sám, i za co budou prostředky utraceny. Jediná podpora, již Horáček hodlá přijmout, je práce dobrovolníků, a to zejména při sběru podpisů, které jsou ke kandidatuře nezbytné.

O podporu poslanců a senátorů, která také umožňuje kandidaturu na funkci hlavy státu, se Horáček ucházet nechce. „Pokud bych neměl sebrat 50 tisíc podpisů, neměla by moje kandidatura smysl,“ vysvětlil. Jeho hlavním mottem je, že chce Česko proměnit „ze země úsměšků na zemi úsměvů“.

Věřím, že službu ve funkci prezidenta České republiky lze vykonávat slušněji, kompetentněji a k lidem všech názorů vstřícněji než doposud. Věřím v to, že každý z nás potřebuje respekt: od ostatních členů naší pospolitosti, a tím spíš od hlavy státu. Budeme-li se všichni respektovat, dokážeme toho hodně. Vůbec nejvíc totiž věřím v tohle: Máme na víc.
Michal Horáček
kandidát na prezidenta

Horáček se odmítl vymezovat proti současnému prezidentu Miloši Zemanovi. „Já nekandiduji proti jiným lidem, já kandiduji pro něco. Abychom více ctili ideály, které jsem představil,“ dodal. Jako jednu z inspirací označil slovenského prezidenta Andreje Kisku.

Zatím není jasné, zda Horáček ve volbách vyzve i Zemana. Ten se chce ke svému možnému pokusu o druhé funkční období na Pražském hradě vyjádřit až příští rok v březnu. Kandidaturu již oznámili podnikatel Igor Sládek či lékař a občanský aktivista Marek Hilšer.

Horáček pracoval jako novinář, plavčík, myl nádobí, napsal několik knih, nejvíce se ale do povědomí lidí zapsal jako textař a podnikatel. Řadu let spolupracoval se skladatelem Petrem Hapkou. Ještě za socialismu vyzkoušel povolání bookmakera, později spoluzaložil sázkovou kancelář Fortuna. Na podzim 1989 stál spolu s Michaelem Kocábem za iniciativou Most, jež navázala dialog s komunistickou mocí. „Politiku jsem ale nikdy dělat nechtěl,“ řekl k tomu později Horáček.

Michal Horáček
Zdroj: Jindřich Minařík/ISIFA / Lidové noviny