Svaz bojovníků za svobodu nemusí dostat peníze od obrany, naznačil Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připustil, že jeho ministerstvo přestane podporovat Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Zatím je na příští rok navržena částka 200 tisíc korun. Kolem vylučování některých členů svazu a následným protestním odchodům se v poslední době vede živá debata. Také některá vyjádření představitelů svazu byla podle ministra již za hranou. Stropnický to řekl ve středu při jednání výboru pro obranu.

Místopředseda svazu Milan Andres měl navíc podle zjištění České televize před rokem 1989 řídit donašeče v StB. Andres to odmítá, neuvedl však, co přesně v armádě dělal.

Ministr podle svých slov požádal své podřízené o důkladnou informaci, co se ve svazu děje.

Během jednání výboru řekl, že ze strany svazu dochází „k překračování morálního kodexu, který pak vrhá na podobné organizace špatné světlo“.

Informace, které se dostávají na veřejnost, jsou docela alarmující, když odtamtud odchází lidé s lidickou minulostí nebo když odtamtud odchází jeden z našich nejstarších a nejúctyhodnějších veteránů, tak to nemůžu a nechci přehlížet.
Martin Stropnický
ministr obrany (ANO)

Ministr se zároveň podivil nad tím, že měl Svaz bojovníků za svobodu pro oslavu 28. října k dispozici velký sál v památníku na Vítkově. Při jejich oslavě měl projev bývalý prezident Václav Klaus.

Ministerstvo v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s podporou spolku ve výši 200 tisíc korun. Stropnický připustil, že peníze svaz dostat nemusí.

V říjnu vystoupil ze svazu pětadevadesátiletý veterán od Tobruku Pavel Vranský. Protestoval tím proti vyloučení tří členů, kteří kritizovali vedení. Zanikly i dvě oblastní organizace, kde dotyční působili – v Kladně a Jičíně. Svaz na protest opustila také Jarmila Doležalová, jež přežila vyhlazení Ležáků.  

Důvody zrušení těchto organizací byly podle mluvčího svazu v obou případech stejné, a to organizační. „Máme na letošek rozpočet přibližně o jeden a půl milionu menší, musíme hledat úspory i zde,“ řekl Vladislav Kučik. 

Vyloučení členů, kteří kritizovali vedení Českého svazu bojovníků za svobodu, bylo podle předsedy svazu Jaroslava Vodičky v pořádku. Zatímco vyloučení členové z rozpuštěných okresních organizací poukazují, že neproběhla povinná diskuse, Vodička míní, že diskuse probíhala nepřetržitě dva roky.