Svaz bojovníků za svobodu hájí vyloučení členů. Diskutovalo se dlouho, tvrdí předseda

UDÁLOSTI: Vedení svazu bojovníků za svobodu se brání kritice (zdroj: ČT24)

Vyloučení členů, kteří kritizovali vedení Českého svazu bojovníků za svobodu, bylo podle předsedy svazu Jaroslava Vodičky v pořádku. Zatímco vyloučení členové z rozpuštěných okresních organizací poukazují, že neproběhla povinná diskuse, Vodička míní, že diskuse probíhala nepřetržitě dva roky.

Vedení Českého svazu bojovníků za svobodu vyloučením tří členů, kteří byli k vedení kritičtí, námitky vůči své práci neutišilo, spíš naopak. Organizaci na protest proti postupu lidí kolem předsedy ČSBS Jaroslava Vodičky opustil veterán boje o Tobruk Pavel Vranský nebo Jarmila Doležalová, která přežila vyhlazení Ležáků. Stěžovali si hlavně na to, že o vylučování se hlasovalo bez jakékoli diskuse.

To však Jaroslav Vodička odmítá. Diskuse podle něj probíhala, a to dlouho. „My jsme dva roky diskutovali jeden a ten samý problém. Na základě toho už k diskusi nedošlo. Lidé byli už unaveni jeden problém řešit dva roky,“ řekl, ale neupřesnil, o jaký problém šlo.

Čistka ve svazu bojovníků za svobodu. Poslechněte si záznam ze schůze (zdroj: ČT24)

Podle záznamu z jednání byly rozpuštěny dvě okresní organizace a vyloučeni tři lidé kvůli údajné dehonestační kampani proti svazu, jeho předsedovi, a zprostředkovaně i proti prezidentovi republiky. Zrušená kladenská buňka Vodičku kritizovala za údajně xenofobní projevy, pošlapávání odkazu bojovníků za svobodu a politizaci svazu. „Zaznělo více věcí, které nebudu komentovat. Nezlobte se na mě,“ řekl k tomu Vodička.

S další kritikou – zejména za způsob vyloučení svých kritiků – se musel vyrovnat i přímo na oslavě 70 let od vzniku Svazu národní revoluce, tedy jedné z organizací, z nichž v roce 1948 vznikl Svaz bojovníků za svobodu (později Svaz protifašistických bojovníků, nyní ČSBS). Historik Jaroslav Šebek ve svém projevu hovořil o potřebě diskuse a citoval prvního československého prezidenta: „Připomněl bych Masarykova slova o tom, že demokracie je diskuse.“

Jaroslav Vodička během oslavy udělil svazové medaile. Dočkal se však kritiky i od některých dekorovaných. „Je mi trapně, co se tady děje,“ řekl zakládající člen ČSBS a člen druhoválečného odboje Alexander Venglář.

Ocenění vyzvali k jednotě a sounáležitosti mezi členy svazu. Podle předsedy Vodičky ale jeho odpůrci o dohodu nestojí.