Svaz bojovníků za svobodu se postavil za kritizovaný projev svého předsedy

Předsedu Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslava Vodičku, jehož projev při pietě v Terezíně kritizovaly židovské obce, podpořil svazový ústřední výbor. Ačkoli Federace židovských obcí a Židovská obec v Praze označily Vodičkův projev za xenofobní a nevhodný pro pietu upomínající na oběti holocaustu, většina členů vedení svazu bojovníků za svobodu si to nemyslí.

„Většina členů ústředního výboru podpořila projev našeho předsedy,“ řekl po jednání místopředseda výboru Emil Kuflánek. Výhrady k Vodičkovu projevu podle něj měla pouze jedna členka vedení.

Jaroslav Vodička během terezínské tryzny promluvil o migrační krizi. „Ohlížíme-li se za minulostí a děsivostí druhé světové války, musíme se spolu s vrcholnými politiky naší země i vratké Evropské unie zamyslet nad tím, jak bránit tisícileté hodnoty naší kultury před invazí kultury jiné s cíli, které si můžeme domyslet,“ uvedl. Řekl také, že uprchlíci neutíkají před válkou. „Prchají, aby vytěžili náš léta a prací generací před námi budovaný evropský sociální ekonomický systém,“ řekl.

Že šlo o nevhodný projev na nevhodném místě, se domnívá tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. „Je to velice nebezpečné,“ upozornil v Interview ČT24 s tím, že pokud někdo říká takovýto názor svým kamarádům někde v hospodě, je to jeho právo, rizikem se ale stává, pokud je pronesen v oficiálním projevu.

Ústřední výbor ČSBS se ale za projev postavil. „Rozhodně si nemyslím, že by ten projev byl xenofobní nebo že by byl zaměřen proti německé populaci v České republice. V žádném případě. Nejsme jako spolek zaměřeni proti Němcům, ale proti vykladačům české historie v henleinovské ideologii, abych to vyjádřil naprosto přesně,“ poznamenal Emil Kulfánek.

Židovské obce ve společném prohlášení napsaly, že se Vodička uchýlil ke „hrubým xenofobním stereotypům“. Vrchní zemský rabín Karol Sidon uvedl, že právě snaha zabránit migrační vlně přispěla k rozsahu holocaustu. „Všichni (Židé) zahynuli nejenom kvůli tomu, že je Němci vyvražďovali, ale také proto, že jim svět nežidovský, ale nakonec i židovský, uzavřel cestu záchrany,“ prohlásil Sidon.

Židovské obce kritizovaly kromě Jaroslava Vodičky i terezínský projev předsedy Senátu Milana Štěcha. Ten se podle nich „nesl v protiněmeckém nacionalistickém duchu“ nevhodném 71 let po skončení války. Štěch se ohradil, svůj projev nepokládá za protiněmecký, nýbrž protinacistický.

Nacisté zavlekli mezi lety 1941 a 1945 do terezínského ghetta na 155 tisíc Židů z celé Evropy. Na 117 tisíc z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti prošlo na 32 tisíc mužů a žen. V Terezíně jich zahynulo 2600, další tisíce potom v jiných nacistických táborech. 

Památník Terezín
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK
  • Český svaz bojovníků za svobodu je organizace zastupující odbojáře či vojáky bojující za druhé světové války proti nacistům.