Hrad se zatím nemusí omlouvat za Peroutku, rozhodl Nejvyšší soud

Kancelář prezidenta republiky se zatím nemusí omlouvat za výrok prezidenta Miloše Zemana v kauze Peroutka. Za nerespektování pravomocného rozsudku jí navíc nově nehrozí žádná pokuta ani exekuce. Zjistil to Český rozhlas. Nejvyšší soud totiž vyhověl návrhu Hradu a odložil výkon rozhodnutí dvou soudů, které kanceláři nařídily, aby se za výroky omluvila.

Podle Nejvyššího soudu by jí tím mohla vzniknout závažná újma. Kancelář prezidenta se tak nemusí omlouvat až do doby, než bude rozhodnuto o dovolání v kauze. Českému rozhlasu informaci potvrdila vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová. „Ano, mám stejnou informaci od svého právníka,“ uvedla.

Kaslová vymáhala omluvu za Zemanův výrok exekučním návrhem, Hrad měl kvůli tomu zaplatit do čtvrtka pokutu sto tisíc korun, jinak mu hrozila exekuce. Společně s dovoláním proto požádal Nejvyšší soud o předběžné opatření ve věci omluvy a soud mu vyhověl.

„Hrad se nemusí do doby, než (o dovolání) rozhodne Nejvyšší soud ani omlouvat. Nejvyšší soud odložil výkon rozhodnutí, co se týká omluvy,“ řekl Českému rozhlasu advokát Kaslové František Vyskočil. „Zdůvodňují to tak, že by tím mohla Pražskému hradu, kdyby se náhodou omluvil, vzniknout závažná újma,“ dodal advokát.

Mluvčí Jiří Ovčáček řekl České televizi, že prezidentská kancelář rozhodnutí soudu uvítala. Dokud ho ale nedostane písemně, nebude ho podle něj komentovat. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Peroutkově vnučce Terezii Kaslové přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“. Hrad se však ve stanovené sedmidenní lhůtě od nabytí právní moci rozsudku pražského městského soudu neomluvil, a Kaslová proto na prezidentskou kancelář podala návrh na exekuci.

Hrad se má omluvit jednak osobním dopisem zaslaným Kaslové, jednak vyvěšením omluvy na svém webu po dobu 30 dnů. Existenci článku „Hilter je gentleman“ se Hradu nepodařilo doložit, podle historiků jej Peroutka nenapsal. Zeman i nadále trvá na tom, že text četl, a že se proto těžko může omlouvat za to, že článek neexistuje.

obrázek
Zdroj: ČT24

Peroutkovi přisoudil také výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, jehož autorem je ve skutečnosti novinář Jan Stránský. Za tuto chybu ale soud omluvu nenařídil, stejně jako za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Za prezidentovy výroky se má podle rozsudku omluvit Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoli Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba. I uloženou pokutu má proto zaplatit stát.