Peroutkova vnučka podala na Hrad návrh na exekuci. Omluvu chce vymoci pokutami

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová podala v pondělí návrh na exekuci na Kancelář prezidenta republiky. České televizi to řekl její advokát František Vyskočil. Kaslová se tak chce domoci omluvy za prezidentův výrok. Pravomocně to nařídil soud, prezidentská kancelář se ale ve stanoveném termínu neomluvila.

Kaslová podle advokáta podala návrh na exekuci formou ukládání pokut. Znamená to, že soud bude moci pokutovat Hrad do té doby, než omluvu zveřejní. 

„S klientkou jsme se nicméně dohodli, že návrh podáme jen jednou. Peníze totiž v případě pokuty poputují opět státu,“ vysvětlil Vyskočil a dodal, že podle zákona je možné uložit až stotisícovou pokutu.

Návrh na exekuci podala Kaslová exekučnímu úřadu. Jakému, ale nechtěl její advokát sdělit – kvůli možnému tlaku na exekutora.

Omluvu za dehonestující výrok měl Hrad zaslat Kaslové dopisem do 23. září, navíc ji měl po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Ve stanoveném termínu se ale Hrad neomluvil a místo toho oznámil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu a návrh na odklad výkonu rozhodnutí. 

Prezidentská kancelář podala dovolání 22. září. Nevadí jí samotné odůvodnění rozsudku po věcné stránce, ale chce, aby NS vyřešil otázku, kdo se má omlouvat za výroky prezidenta, na kterého se vztahuje indemnita. Podle Hradu by přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob.

Městský soud začátkem září rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky má Kaslové omluvit za výrok Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Prezident v lednu 2015 v projevu uvedl, že Peroutka napsal článek s názvem „Hitler je gentleman“, což se neprokázalo.

Za další výrok prezidenta se ale podle soudu kancelář omlouvat nemusí. Šlo o Zemanovo tvrzení, že měl Peroutka v souvislosti se situací v Československu po mnichovské dohodě napsat: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“ Podle soudu se dají jeho texty v tomto duchu interpretovat. 

Kaslová ale s takovou interpretací nesouhlasí a chce se také dovolat k Nejvyššímu soudu. Podle ní Peroutka prokazatelně nebyl autorem výše zmíněného citátu, a proto by se měl za tento výrok Hrad také omluvit. Kaslové vadí i interpretace některých Peroutkových článků odvolacím soudem. 

Hitler je gentleman v Rudém právu

Deník Právo minulý týden upozornil, že termín „Hitler je gentleman“ se v prvorepublikovém tisku skutečně objevil. Na rozdíl od tvrzení Miloše Zemana ale text nevyšel v Peroutkově týdeníku Přítomnost, nýbrž v Rudém právu. Námětem navíc nebyl obdiv k Hitlerovi, nýbrž stranické rozpory charakteristické pro první republiku. Podle prezidentova mluvčího však nejde o text, o kterém Miloš Zeman hovořil.

Samotný prezident po zprávě o aktuálním vývoji konstatoval, že o exekučním návrhu vnučky Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové na Kancelář prezidenta republiky musí rozhodnout soud.

Podle svých slov se však těžko může omlouvat za to, že článek s titulkem Hitler je gentleman neexistuje, když jej četl. „Již před rokem jsem se omluvil, že se článek dosud nenalezl. Také jsem uvítal rozhodnutí odvolacího soudu, protože je prokázáno, že Peroutka byl na základě objevených textů fascinován nacismem,“ řekl Zeman.