„Hitler je gentleman“ byl vlevo dole. Ne v Peroutkově Přítomnosti, ale v Rudém právu

"Hitler – gentleman"? Ne Peroutka, ale Rudé právo si vyřizovalo účty s agrárníky (zdroj: ČT24)

Termín „Hitler je gentleman“, který přisuzuje prezident republiky Ferdinandu Peroutkovi, se v prvorepublikovém tisku skutečně objevil. Upozornil na to deník Právo inspirovaný výzkumem historika Jana Galandauera. Na rozdíl od tvrzení Miloše Zemana však text nevyšel v Peroutkově týdeníku Přítomnost, nýbrž v Rudém právu. Námětem navíc nebyl obdiv k Hitlerovi, nýbrž stranické rozpory charakteristické pro první republiku. Podle prezidentova mluvčího však nejde o text, o kterém Miloš Zeman hovořil.

V Rudém právu vyšel 24. února 1937 komentář s titulkem „Hitler – gentleman, čeští nár. soc. – piráti!“ a v něm se objevil i termín „Hitler je gentleman“. Nešlo však o podporu Adolfa Hitlera. Autor se vůči němu okrajově vymezoval, především však šlo o reakci na jiný komentář v agrárnickém listu Venkov, který vyzněl negativně vůči komunistům a českým národním socialistům. Komentář nicméně byl umístěn vlevo dole, jak ho loni lokalizoval prezident, ačkoli se zmýlil v autorovi, listu, kde vyšel, i v celkovém vyznění.

Podobu a obsah textu o „Hitleru – gentlemanovi“ popsal deník Právo, který po revoluci navázal na někdejší Rudé právo. Jeho redakci na existenci textu upozornil přední český historik Jan Galandauer. „Řekl jsem si: ha, konečně mi k něčemu vysedávání v archívech bude. Sto tisíc! Osud mě odměnil. (…) Pak mi ale došlo, že článek Hitler – gentleman nenapsal Peroutka, uklidnil jsem se a přestal vše řešit,“ řekl deníku s odkazem na stotisícovou odměnu, kterou hlava státu slíbila tomu, kdo článek připisovaný Milošem Zemanem Ferdinandu Peroutkovi nalezne.

Hrad odmítl, že by Právo nalezlo správný článek

Podle prezidentova mluvčího „nález článku, který publikovaly Novinky.cz, je zajímavou indicií“ pro další pátrání. Odmítl totiž, že by šlo přímo o text, na který loni ve svém projevu Miloš Zeman odkazoval. Následně pak na twitteru uvedl, že čeští novináři nerozumí historii.

Také prezidentův kancléř Vratislav Mynář již dříve řekl, že na existenci článku o Hitleru gentlemanovi podepsaného Ferdinandem Peroutkou i po soudním verdiktu trvá. „To, že se článek nenašel, pro mě není důkazem toho, že neexistuje,“ uvedl.

Mluvčí také připomenul, že se „pan prezident v loňském roce v přímém přenosu České televize omluvil za to, že se článek nepodařilo doposud nalézt“.

Podle mého názoru se stalo, že si pan prezident spletl několik textů dohromady. Přisoudil autorství tomu, komu se zrovna hodilo, a není schopen přiznat si chybu.
Terezie Kaslová
vnučka Ferdinanda Peroutky

Prezident se nechce omluvit, i když mu to nařídil soud

Prezident republiky Miloš Zeman řekl v projevu na fóru Let My People Live! v roce 2015, že byl Ferdinand Peroutka fascinován nacistickou ideologií, což dokládal větami „Hitler je gentleman“ a „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, které mu připsal, ačkoli první byla podle výsledku pátrání Jana Galandauera a redaktorky Práva Lenky Hlouškové součástí komentáře Rudého práva. Autorem druhé věty potom byl Jan Stránský.

Na hlavu státu se po jejím projevu snesla ostrá kritika ze strany odborné i laické veřejnosti. Miloš Zeman však na svých slovech trval i přesto, že ho nakonec Peroutkova vnučka Terezie Kaslová zažalovala. Podle pravomocného rozsudku ze začátku letošního září se má prezidentská kancelář za přisouzení věty „Hitler je gentleman“ nesprávnému autorovi omluvit. Dosud se tak nestalo.

Hrad podal dovolání k Nejvyššímu soudu a požádal o odklad. Mluvčí hlavy státu upřesnil, že nejde o „meritum rozsudku, který je brilantně proveden“, ale „otázku, kdo se má vlastně omluvit“. Kaslová je přesvědčena, že je to jasné. „Žalována byla kancelář prezidenta republiky,“ upozornila.