Hrad se za Peroutku neomluvil. Kaslová toho chce docílit exekučně

Kancelář prezidenta republiky se neomluvila za slova Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi, přestože jí to pravomocně nařídil soud. Místo toho Hrad podává dovolání k Nejvyššímu soudu a žádá o odklad. Druhá strana sporu, Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, chce omluvu vymáhat exekučně, čili například prostřednictvím pokut.

Prezident připsal prvorepublikovému novináři loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi autorství článku „Hitler je gentleman“ a některé další výroky. Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“ je novinář Jan Stránský.

Zeman ovšem trval na tom, že text o Hitlerovi četl, a Peroutkova vnučka Kaslová následně podala žalobu na Českou republiku zastupovanou prezidentskou kancelář. Vycházela z toho, že prezident není z výkonu své funkce odpovědný.

Obvodní soud jí dal na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se však Zemana (potažmo Hradu) částečně zastal. Omlouvat se nemusí za tvrzení o výroku s vlky ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením, za slova o Hitlerovi ale ano.

Podle rozsudku ze začátku září měl Hrad svou omluvu za dehonestující výroky zaslat Kaslové dopisem do sedmi dnů od chvíle, kdy verdikt nabude právní moci, navíc ji má po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách.

Hrad chce vědět, jak je to s prezidentskou odpovědností

Písemné zdůvodnění rozsudku přišlo na Pražský hrad minulý pátek, čímž se rozběhla i zmiňovaná sedmidenní lhůta. Hrad ji ale nevyslyšel a podal dovolání k Nejvyššímu soudu. „Nejvyšší soud je žádán o odklad, vyčkáme jeho rozhodnutí,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček. Dovolání ovšem nemá na vyslyšení rozsudku (omluvu) odkladný účinek.

Pokud by se jednalo o definitivní rozhodnutí, tak by zákon nepředpokládal použití mimořádného opravného prostředku a možnosti požádat o odkladný účinek, respektive odklad vykonatelnosti a právní moci takového rozhodnutí.
Marek Nespala
advokát zastupující Hrad

Kancelář prezidenta ve svém prohlášení uvedla, že nenapadá samotné odůvodnění soudu po věcné stránce. „Toto odůvodnění považujeme za brilantní,“ stojí v tiskové zprávě. K dovolání vede kancelář skutečnost, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku (v tomto případě kancelář) by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob. 

„Co se týká samotného života a díla Ferdinanda Peroutky, to je, řekl bych, dneska už záležitost sekundární. Ale primární je onen právní základ toho, jak dalece je prezident republiky indemnitní, samostatný, autonomní a jak dalece za jeho výroky technicky odpovídá Česká republika,“ prohlásil hradní advokát Marek Nespala v pořadu ČT Události, komentáře.

„Česká republika není ani původcem, ani iniciátorem těchto výroků, tak jak se za ně může omlouvat, to prostě nejde. Pokud by paní Terezie Kaslová žalovala prezidenta republiky, byl by to boj na otevřeném poli. Takhle došlo k obejití, které my musíme podrobit přezkumu a rozhodnutí soudu nejvyšší právní autority,“ podotkl Nespala.

Dovolání přitom podá také Terezie Kaslová, protože má za to, že omluva měla být zveřejněna – jelikož podání dovolání nemá odkladný účinek. „Nejsem spokojena s výsledkem,“ vysvětluje. „Již dva soudy uznaly, že byla žaloba podána oprávněně. Možná je to naivní a člověk by měl nad vším mávnout rukou, ale jsem přesvědčená, že kancelář prezidenta republiky by měla ctít právo a pokud jí soud nařídil, a by se omluvila, měla by se omluvit.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Exekuce na Hrad

Omluvu si chce nyní vynutit exekučně. Podle ústavního právníka Jana Kysely to v praxi znamená, že by exekuční úřady mohly Hrad nutit k omluvě pokutami. „Paradoxně, když prezident řekne svému kancléři, ať se za žádnou cenu neomlouvá, tak pokuty za to bude platit Česká republika,“ uvedl.

Podání návrhu na exekuci potvrdil serveru Aktuálně právník Kaslové František Vyskočil. „Podáme jej ale jen jednou, abychom si znovu potvrdili, že Kancelář prezidenta republiky opakovaně porušuje právo,“ uvedl Vyskočil. „Dál už se tím nebudeme zabývat, protože tuto reakci považujeme za potvrzení trapnosti celého chování Hradu, který tím dává najevo, že pravomocná rozhodnutí soudu prostě ignoruje.“

Také podle Kysely je hradní postup problematický. „Konstrukce kanceláře je podle mě neudržitelná. Říká, že prezidenta nemůžete žalovat, protože má indemnitu, a zároveň nemůžete žalovat Českou republiku, protože by to bylo absurdní. To nejde. Nemůžete být v situaci, že se někdo nedomůže svého práva, protože nemůže žalovat ani jednoho, ani druhého,“ řekl.