Údajný úplatek pro šéfa Rozhlasu za prodej zámku v Přerově bude soud řešit znovu

Korupční kauza kolem prodeje zámku v Přerově nad Labem se vrací na úplný začátek. Odvolací soud totiž zrušil osvobozující rozsudek nad bývalým ministrem kultury Jiřím Balvínem, někdejším náměstkem generálního ředitele Českého rozhlasu Michalem Koliandrem a podnikatelem Janem Hnilicou. Ti se podle obžaloby pokusili uplatit bývalého ředitele rozhlasu Petra Duhana kvůli chystanému prodeji nevyužívaného zámku.

Podle obžaloby se Balvín nejprve setkal s podnikatelem Hnilicou, který se o zámek zajímal. Hnilica dal údajně bývalému ministrovi 250 tisíc korun. Balvín pak peníze podle žalobců předal Koliandrovi, který si polovinu nechal a druhou půlku donesl tehdejšímu řediteli Duhanovi jako „zálohu na chystaný prodej zámku“.

Duhan si obálku převzal, to, že jde o úplatek, mu prý došlo až později. Na radu spolupracovníků pak vše ohlásil policii. České televizi řekl, že se ho bývalý náměstek pokusil uplatit. Koliandr ale nařčení označil za nesmysl.

Obvodní soud však trojici mužů zprostil obžaloby, podle soudkyně Hany Chaloupkové chyběly důkazy, že se trestný čin skutečně stal. Osvobozující verdikt teď ale zrušil odvolací soud.

O zámek má zájem Středočeský kraj

K prodeji zámku v Přerově nad Labem nakonec nedošlo. V době, kdy ho rozhlas nabízel, už totiž případ vyšetřovala policie, rozhlas proto výběrové řízení zastavil.

Středočeský kraj pak oznámil, že má o zámek v Přerově nad Labem zájem. Památku chce propojit s nedalekým skanzenem. Jenže zatímco kraj by preferoval dlouhodobý pronájem, tak nové vedení rozhlasu je spíše pro prodej. Jednání ale stále neskončila. 

Přerovský zámek ze 14. století, který je zapsán do seznamu kulturních památek, obývalo několik šlechtických rodů. Patří k němu objekt kastelána, klenutý cihlový sklep, garáž, zahradní domek a altán.

Prodej nemovitosti v minulosti brzdil spor církve s rozhlasem, soud ale nakonec potvrdil, že nemovitost patří rozhlasu. Ten ji ale nevyužívá a musí platit údržbu. Na zámku je navíc potřeba opravit rozvody elektřiny a vody a také kanalizaci.