Leteckou záchranku budou provozovat tři firmy. Přibudou společnosti ze Slovenska a Rakouska

Na přelomu roku se ve většině krajů změní provozovatelé letecké záchranné služby. Základny v Českých Budějovicích a Brně převezme stát. O zbývajících šest soutěžily soukromé firmy. Česká televize zjistila, že ministerská komise už provozovatele letecké záchranky před několika dny vybrala. Kromě stávající společnosti DSA to budou dvě zahraniční firmy, rakouská Helikopter Air Transport a slovenská Air Transport Europe.

Jenže společnost DSA výsledek soutěže kritizuje a chce ho napadnout u antimonopolního úřadu. Tvrdí, že jedna z konkurenčních firem nemá dostatečně kvalitní vrtulníky. „Nejsme spokojeni s tím, jak komise posoudila jednotlivé nabídky. Budeme určitě bojovat do konce a odvoláme se,“ sdělil místopředseda představenstva DSA Daniel Tuček.

Výběrová komise na ministerstvu zdravotnictví vybrala provozovatele celkem šesti stanovišť letecké záchranné služby. Její rozhodnutí ještě musí potvrdit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD, který už pro minulé vydání pořadu Týden v politice řekl, že rozhodnutí komise bude respektovat.

DSA bude mít jen dvě stanoviště, místo čtyř

„Nemám informace, že by soutěž doprovázely nějaké nestandardní kroky,“ sdělil ministr Němeček. Pokud se společnost DSA proti rozhodnutí ministerstva zdravotnictví odvolá, bude muset Svatopluk Němeček s podpisem smluv počkat.

Jaké budou změny letecké záchranky (zdroj: ČT24)

Zatímco dosud létala společnost DSA celkem ze čtyř stanovišť, nově bude obhospodařovat pouze dvě, v Hradci Králové a také základnu v Liberci. Slovenská Air Transport Europe, která provozuje leteckou záchranku na celém Slovensku, bude v Česku létat na stanicích v Olomouci a Ústí nad Labem.

Záchranářské vrtulníky rakouské firmy Helikopter Transport Europe budou startovat z Jihlavy a Ostravy. Všechny tři firmy se dohromady musely na šesti stanovištích vejít do 1,2 miliardy bez DPH. Jediným kritériem výběru přitom byla nejnižší cena.