Babiš chce sehnat peníze na stavbu památníku v Letech. Sobotkovu kritiku označil za nefér

Začalo to tím, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že byly Lety koncentračním táborem, ale že to byl pracovní tábor. Ministr se za výrok „vytržený z kontextu“ omluvil. Teď už je v plánu, že příští týden Lety navštíví. Chce také sehnat peníze na výstavbu památníku a zajistit výkup vepřína, který na místě tábora stojí. V televizi Prima premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že by se měl Babiš od svého výroku distancovat na půdě sněmovny, pak by se věc nemusela zařazovat na jednání sněmovny.

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl údajně. Nahrávka jeho slov není k dispozici. Babiš tvrdí, že se neobratně vyjádřil. „Pokud jsem se někoho dotknul, tak se všem omlouvám. Ale vůbec jsem to tak nemyslel, bylo to vytrhnuté z kontextu,“ uvedl v pátek.

Výroky místopředsedy vlády jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky zcela nepřijatelné. Řekl, že Babiše požádal, aby se omluvil a aby do Let zajel a poklonil se obětem. Kvůli výrokům Babiš čelí výzvám k rezignaci. Opozice chce bod v týdnu zařadit na jednání sněmovny. Podle Sobotky to však nebude nutné, pokud se Babiš od výroků na půdě sněmovny distancuje.

Kdybychom začali řešit odvolávání Andreje Babiše, tak bychom z jeho výroku udělali koaliční problém. Myslím si, že koaliční problém to není.
Bohuslav Sobotka

Babiš nyní reagoval, že se už za svůj výrok několikrát omluvil. „Rozhodně nebylo mým úmyslem popírat holokaust. Nicméně teď je tento výrok zneužíván proti mně,“ napsal. Většina politiků, kteří ho kritizují, jsou podle něj pokrytci, kteří za posledních 20 let neudělali nic pro to, aby otázku vepřína v místě tábora vyřešili.

Uvedl, že otázku řešil s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). „Slíbil jsem mu, že na výstavbu památníku najdu finanční prostředky a v příštím týdnu navštívím místo, kde tábor v Letech stál,“ uvedl.

Dodal, že Sobotka se podle něj svou kritikou snaží aféru „přiživit a udržet v éteru“. „Je to od něj celkem nefér, ale já si na podrazy od ČSSD už zvykl,“ uvedl Babiš. Premiéra vyzval, aby jel do Kovářské ulice ve Varnsdorfu, kde Babiš minulý týden byl, a promluvil se starousedlíky. „Nechť navštíví bytové jednotky v této vyloučené lokalitě. Já budu řešit, aby stát odkoupil vepřín a aby se postavil památník,“ napsal Babiš.

Otázku jsem řešil s panem ministrem Hermanem a slíbil jsem mu, že na výstavbu památníku najdu finanční prostředky a v příštím týdnu navštívím místo, kde tábor v Letech stál.
Andrej Babiš
premiér

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil během druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.