Vodicí pes bez náhubku. Šabatová chce vymezit, že mohou do obchodu i autobusu

Události ČT: Ombudsmanka doporučuje vládě, aby prosadila pomoc pro lidi s asistenčními psy (zdroj: ČT24)

Práva zdravotně postižených lidí doprovázených asistenčním psem by měl upravit zákon, míní ombudsmanka Anna Šabatová. S tímto psem mají mít umožněný přístup do veřejných budov nebo městské hromadné dopravy, podmínkou by neměl být ani náhubek nebo vodítko u zvířete. Zároveň chce, aby vznikl i úřad, který by výcvik psů kontroloval.

Úřad veřejná ochránkyně práv reaguje na případy, kdy byl lidem doprovázeným asistenčním psem odepřen vstup do některých budov nebo do prostředků městské hromadné dopravy. Chce tak pevně stanovit místa, kam tito psi mohou.

„Svobodným přístupem se také rozumí, že za doprovod psa není vyžadován žádný poplatek ani není svazován dalšími pravidly, jako je například náhubek,“ doplnila mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Psi se speciálním výcvikem pomáhají odstranit, zmírnit nebo překonat následky postižení. Slouží jako kompenzace určitého handicapu. Takto vycvičený pes je chápán jako nepostradatelná součást osoby se zdravotním postižením.
Iva Hrazdílková
mluvčí ombudsmanky

Už teď například v pražské dopravě asistenční pes nemusí náhubek mít, ale ne vždy se to setkává s pochopením. „I řidiči jsou jen lidé, může se to někdy stát, i když věříme, že se to děje minimálně ve výjimečných případech,“ uvedl mluvčí ROPIDu Filip Drápal.

Do jednoho zákona by se nicméně podle ombudsmanky Anny Šabatové měly vedle hromadné dopravy dostat třeba také úřady, obchody, restaurace nebo zdravotnická zařízení. „Někdy musí být bez náhubku, jinak by nemohl plnit tu svou funkci,“ podotkla Šabatová.

Dohlížet na výcvik vodicích psů

Vzniknout by měl podle ombudsmanky také úřad, který by měl na starost dohled a kontrolu nad výcvikem psů. V současnosti v Česku chybí. „Zpětně bohužel nekontroluje nikdo, jestli vodicí pes, který je předán klientovi, je dostatečně vycvičený,“ uvedla ředitelka Střediska výcviku vodicích psů z organizace nevidomých a slabozrakých Marie Hájková s tím, že je v podstatě na každé organizaci, co „vypustí do světa“.

Podnětem ombudsmanky se bude vláda zabývat v pondělí. Pokud ministři doporučení schválí, začne nový zákon připravovat zřejmě ministerstvo práce a sociálních věcí, od kterého už má plán podporu.