Neznámý muž se pokusil najet do kolony s kancléřkou Merkelovou

Pražskou návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové poznamenal dopravní incident, když se do její kolony pokusil najet neznámý muž. Kancléřčinu bezpečnost podle Radiožurnálu nenarušil, zadržela ho policie.

K incidentu došlo v úvodu kancléřčiny návštěvy při přesunu kolony aut na Úřad vlády, kde německou delegaci čekalo jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Server Tíseň.tv uvedl, že se incident stal na křižovatce ulic Milady Horákové a Tychonovy. Muž v černém mercedesu se podle serveru několikrát pokusil vytlačit policisty z vozovky, a ti mu proto museli pohrozit použitím střelné zbraně. 

„Díky velmi profesionální práci policistů Cizinecké policie Krajského ředitelství hlavního města Prahy byl tento pokus v samém zárodku eliminován. Muž, který se ho měl s vozidlem dopustit, byl zajištěn,“ cituje web Českého rozhlasu mluvčího policejního prezidia Josefa Bocána.

Policie muže převezla na služebnu, věc šetří pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě. 

Srdečné a vřelé přivítání v ulicích kancléřku nečekalo

První pražská návštěva spolkové kancléřky po čtyřech letech přinesla také sérii demonstrací jejích odpůrců a příznivců. Odpůrce s transparenty mohla spatřit již na cestě z letiště.

Větší skupina byla u Strakovy akademie, demonstranti například přinesli transparenty s přeškrtnutými vlajkami EU. Byly v češtině i němčině, protestující se většinou vymezovali vůči migraci a islámu či Angele Merkelové osobně. Nevynechali ani českého premiéra, provolávali například „Bohouše do koše“. Protože u Úřadu vlády byli i příznivci Angely Merkelové, obě skupiny na sebe pokřikovaly. Fyzický střet ale nebyl možný – oddělovali je policisté.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další protesty proti německé kancléřce, popřípadě i českým politikům proběhly také u ČVUT v Dejvicích, když tam Angela Merkelová dorazila na podvečerní návštěvu. Zhruba dvě desítky lidí se sešly i v Loretánské ulici na demonstraci zaměřené proti Merkelové a Sobotkovi.

Některé protestní akce zorganizovaly politické strany, pražskými ulicemi tak jezdily pojízdné billboardy strany Svobodných s nápisem: Frau Merkel, kein Diktat sonst #czexit. Tedy: Paní Merkelová, žádný diktát, jinak #czexit.

Křik na ženy v hidžábech

Na Palackého náměstí proti politice spolkové vlády protestovali příznivci hnutí Svoboda a přímá demokracie pod vedením předsedy SPD Tomia Okamury. Sněmovní Úsvit s Blokem proti islamizaci rovněž dopoledne předali premiéru Sobotkovi petici proti migračním kvótám.

Zřejmě největší demonstrace proběhla pozdě odpoledne na Malostranském náměstí, kam přišly zhruba dvě stovky demonstrantů. Na kolemjdoucí ženy v hidžábech pokřikovali „do plynu“, s odkazem na způsob, jak nacisté vraždili Židy. Merkelovou přirovnávali demonstranti k Hitlerovi. Akce trvala dvě hodiny a zúčastnil se jí mimo jiné odpůrce islámu Martin Konvička. Řečníci vyzývali posluchače k volení politických stran, které jsou proti imigraci a pro přímou demokracii.

Na další akci svolanou na Hradčanské náměstí přišlo několik desítek lidí. Odpůrci migrace se tam pustili do debaty se skupinkou, která nesla transparent na podporu uprchlíků. Oba tábory oddělovali policisté. Z druhé strany Pražského hradu čekala na kolonu kancléřky Merkelové zhruba stovka aktivistů. Průjezd aut provázelo pískání a skandování.

obrázek
Zdroj: ČT24