Učitelé si od září polepší až o 2400 korun. Od listopadu porostou platy i státním zaměstnancům

Učitelům se s konečnou platností zvednou platy už od září. Návrh schválila vláda, která už dříve označila růst platů ve školství za svou prioritu. Ještě letos, konkrétně od listopadu, porostou platy i ostatním státním zaměstnancům. Původně se měly zvedat až od ledna.

Učitelům celkově platy porostou o osm procent, z čehož půjde šest procent na tarifní složku. Nepedagogičtí pracovníci ve školách by si měli polepšit o pět procent, z toho čtyři procenta by měla jít do pevné složky.  

Učitelé s praxí do šesti let v regionálním školství by si tak v tarifu a ve své 11. a 12. třídě měli přilepšit zhruba o 1300 korun. Ti, kteří vyučují přes šest let, by měli dostat v tarfiu 1500 až 1600 korun měsíčně navíc.

Učitelé si od září polepší až o 2400 korun (zdroj: ČT24)

Mladí učitelé dostanou přidáno už po dvou letech

Celkově i s netarifními složkami, jako jsou příplatky a odměny, by učitelky a učitelé v mateřských školách mohli dostat zhruba o 2000 korun víc, v základních školách o 2300 korun, ve středních školách pak o 2400 korun. Asistenti pedagogů by mohli mít od září 1340 korun navíc. „Směrem k nepedagogickým pracovníkům je to zhruba 700 korun,“ dodala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Učitelům se navíc bude od září zvedat tarifní plat už po dvou letech praxe, nyní je to až po šesti. Ministerstvo tak chce udržet mladé vyučující ve školách. „Budeme znovu podporovat to, abychom nalákali začínající učitele do škol,“ zdůraznila Valachová.

Platy ve školství
Zdroj: ČT24

Růst platů si vyžádá 2,24 miliardy korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyčlenil peníze z úspory částky na obsluhu státního dluhu. 260 milionů korun pak zamíří na vysoké školy. Jde o částku, která jim chybí ve srovnání s loňským rokem. O dalších penězích pro vysoké školství chce navíc Valachová jednat ve čtvrtek s Babišem.

Vysoké školy hospodaří podle jiných pravidel než ostatní školy, nelze tak přímo říct, že peníze budou použity na platy učitelům. „Doufám, že dojde k navrácení osobních příplatků, které byly kráceny v prvním čtvrtletí tohoto roku na některých fakultách. Velmi často se paradoxně jednalo například o filozofické nebo pedagogické fakulty, které připravují budoucí učitele,“ uvedla Valachová.     

Průměrný plat učitelů byl loni 26 987 korun, nepedagogové si průměrně vydělali 15 188 korun měsíčně. Valachová už dříve uvedla, že učitelé jsou kvůli nízkým platům stále méně motivovaní děti vzdělávat. Bude se proto snažit, aby jim platy rostly i na začátku roku 2017.

Porostou i platy státních zaměstnanců

Od listopadu budou růst platy i ostatním státním zaměstnancům. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v rozpočtu našel potřebných 845 milionů korun. „Pokud bychom se domluvili od 1. listopadu, tak by to mohl být rozumný kompromis. Rozpočet to může snést,“ řekl během jednání kabinetu. 

Objem peněz by měl vzrůst o pět procent, přičemž v tarifech by se to projevilo o čtyři procenta. Dřívější růst platů než od ledna požadovaly odbory a část vlády včetně předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD). Platy lékařů a sester se ale zvýší až od ledna. Tok peněz ve zdravotnictví upravuje úhradová vyhláška, která platí vždy od začátku roku. Přidáno dostanou deset procent.