Do Makedonie míří po měsíční pauze 40 policistů, letos již třetí skupina

K makedonsko-řecké hranici se opět vracejí české posily. Na cestu se vydalo 40 policistů, jejich misi zahájil v 10 hodin slavnostní nástup. Po příjezdu do Makedonie potom naváží na působení předchozích dvou českých skupin, které pomáhaly tamním úřadům vyrovnat se s důsledky migrační krize od února do května.

Čeští policisté budou působit poblíž města Gevgelije, které leží u hranic s Řeckem, ze kterého proudili do země migranti. „Především budou chránit zelenou hranici ve společných hlídkách s makedonskými policisty. Zároveň se budou starat o bezpečnost a pořádek v rámci vnitrozemí do 30 kilometrů od státních hranic mezi Makedonií a Řeckem,“ přiblížil náměstek policejního prezidenta Petr Petřík. 

Smíšené hlídky podle něj obvykle mají podobu dvou českých policistů a jednoho makedonského. Na Balkáně zůstanou čeští policisté do 1. srpna. S sebou mají služební auta i zbraně, ale také termovizi či čtečky otisků prstů. Náklady na jejich misi odhadlo ministerstvo vnitra na 3,5 milionu korun.

V Makedonii se letos již vystřídaly dvě skupiny českých policistů – celkem 54 mužů a žen spolu s několika služebními psy. První skupina byla v Makedonii od února do poloviny března, druhá potom do května.

Čtyřicítka, která naváže na jejich práci, se podle Petra Petříka rekrutovala ze všech krajů. „Složení je takové, že policisté obvykle slouží v pořádkových jednotkách v rámci krajských ředitelství. Mají dostatek zkušeností s výcvikem i se zásahy,“ popsal náměstek policejního prezidenta.

Náměstek policejního prezidenta: Jestli bude mise prodloužena, záleží na bezpečnostní situaci (zdroj: ČT24)

Podle makedonského velvyslance v ČR Paskala Stojcheského se situace u hranic v současnosti mírně zlepšila. Varoval však před přehnaným optimismem. „Nátlak na nelegální přechod hranice je zmenšený, ale to neznamená, že krize už není,“ uvedl ambasador, když čeští policisté odjížděli.

Činností první skupiny, která v Makedonii byla na sklonku zimy, se zabývalo policejní prezidium poté, co si na chování českých policistů při zásahu proti uprchlíkům stěžovala zadržená rakouská aktivistka Fanny Müllerová-Uriová. „Čeští policisté do aktivistů a novinářů strkali a verbálně je napadali,“ řekla Müllerová-Uriová podle agentury DPA.

Podle prezidia se ale čeští policisté chovali standardně. Prohlášení Müllerové-Uriové považuje za nepravdivé a ohradilo se proti němu. Petr Pavlík nyní naopak zdůraznil, že podle odezvy, kterou má ze zahraničí, „čeští policisté patří k nejlepším v rámci udržení bezpečnosti a střežení zelených hranic“.

Z naší strany jsme velmi spokojeni se spoluprací s českými policisty.
Paskal Stojcheski
velvyslanec Makedonské republiky

Makedonie není jediná země, kde čeští policisté nebo vojáci pomáhají kvůli uprchlické krizi. Loni působili v Maďarsku, letos již kromě Makedonie odjeli i do Slovinska, v rámci Frontexu působili i v Řecku.