Fico jednal v Praze o energetice a dopravní infrastruktuře

Slovenský premiér Robert Fico uskutečnil v Praze svou první oficiální zahraniční cestu od březnového znovujmenování do funkce. S českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) mluvil například o koordinaci v oblasti energetiky a energetické bezpečnosti a rozvoji přeshraniční dopravní infrastruktury. Dohodli se také, že počátkem září se uskuteční společné jednání české a slovenské vlády.

Mezi tématy česko-slovenského jednání byly i přípravy společných oslav stého výročí vzniku Československa a připomenutí 50 let od pražského jara v roce 2018. Hovořilo se také o prioritách visegrádské čtyřky či spolupráci obou zemí s Rakouskem.

Sobotka na tiskové konferenci po setkání ocenil, že slovenský premiér drží zavedenou tradici a jeho první zahraniční cesta po jmenování směřovala do České republiky. Původně měl Fico přijet v polovině dubna, v té době byl ale hospitalizován v bratislavském Národním ústavu srdečních a cévních chorob. Následně se musel podrobit kardiochirurgickému zákroku.

Slovenský premiér Fico v Praze (zdroj: ČT24)

Prioritou je modernizace železničního spojení

Sobotka označil za prioritu modernizaci železniční sítě a její napojení na vysokorychlostní železnici v západní Evropě. „Chceme budovat tah Praha - Berlín a Praha - Brno - Bratislava,“ řekl. Slovensko kvůli tomu musí pracovat na zvýšení kapacity železničního spojení od hranic v Břeclavi do Bratislavy, dodal.

Fico vidí možnosti rozvoje spolupráce hlavně v oblasti energetiky, kde vznikají podmínky pro vstup dalších investorů. Týkalo by se to slovenského plynárenského průmyslu a slovenských elektráren.

Zmínil také nutnost „trochu kontrolovat naše úředníky“ pokud jde o „propojení na úrovni Púchova směrem na Českou republiku“ či při modernizaci železniční tratě mezi Brnem a Bratislavou. 

„S hrdostí hlásím, že minulý rok se Slovensko stalo nejoblíbenější zemí pro české turisty, předběhli jsme i Chorvatsko. Je to pro nás velká výzva, abychom dál zdokonalovali podmínky v cestovním ruchu,“ uvedl rovněž slovenský premiér. 

Čtvrtý summit V4 za českého předsednictví

Oba státníci se pak odpoledne setkali s předsedy vlád Maďarska a Polska na summitu visegrádské skupiny. Tento pražský summit V4 byl již čtvrtý, který se uskutečnil v rámci českého předsednictví.

Diskutovalo se na něm například o prioritách Polska, které bude předsednickou zemí V4 od 1. července 2016 do 30. června 2017. Projednávaným tématem bylo také půlroční slovenské předsednictví Rady EU, které začíná v červenci. K tomu Fico uvedl, že Slovensko by chtělo více přiblížit agendu unie lidem a postarat se o to, aby jazyk evropských oficiálních jednání byl srozumitelnější. Podotkl, že za současnými komplikovanými formulacemi „jsou často skryté pasti a návnady, na které si musíme dávat pozor“. 

Fico také dodal, že Slovensko má své priority pro předsednictví, „ale osobně si myslím, že budou dominovat dvě témata“. Jednak výsledek britského referenda o setrvání v EU, který, ať už dopadne jakkoliv, zatíží na několik měsíců práci unie. Dále pak summit EU na konci června o reformě Dublinského systému pro rozdělování migrantů a následná diskuse mezi jednotlivými státy.