Policie na několik hodin vyklidila Kliniku a předala ji vlastníkovi

Bez komentáře: Pátrání po bombě a vyklizení Kliniky (zdroj: ČT24)

Policie vpodvečer vyklidila pražské komunitní centrum Klinika kvůli anonymu, který v objektu nahlásil bombu. Později budovu předala jejímu oprávněnému majiteli, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Aktivistům smlouva na Kliniku vypršela na začátku března, objekt ale používali i poté. Po policejním zásahu se do něj vrátili.

Během odpoledne dorazil do redakcí některých médií e-mail, v němž neznámý odesilatel oznámil uložení několika nástražných výbušných zařízení v budově Kliniky v Jeseniově ulici i jejím okolí. Na místo proto vyrazili policisté i hasiči.

Evakuace Kliniky nebyla nutná, lidé, kteří v ní pobývali, ji dobrovolně sami opustili. Policie následně provedla pyrotechnickou kontrolu budovy i přilehlého okolí, nástražný systém nenašla. Už při hledání výbušniny mluvčí pražské policie Tomáš Hulan avizoval, že poté předají objekt jeho právoplatnému majiteli, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Aktivisté objekt nelegálně obývají už čtvrt roku, smlouva o výpůjčce Klinice vypršela letos 2. března. Úřad ji neprodloužil proto, že budova v majetku státu nemá platnou kolaudaci; už dávno totiž neslouží jako plicní zdravotnické zařízení. Úřadu coby vlastníkovi by tedy hrozila za obývání budovy zkolaudované pro jiný účel pokuta.

Kliniku policie zavřela… a poté otevřela

„Doufáme, že to policie nevyužije k tomu, abychom se nesměli vrátit,“ řekl během policejního pátrání zástupce Kliniky Jakub Ort; když pyrotechnici s prací skončili, vpustila ovšem policie do objektu už jen zástupce ÚZSVM – a aktivistům zabránila vstoupit.

Kolektiv Kliniky akci označil za protiprávní a k objektu svolal své příznivce.  Sešlo se jich asi osmdesát, mezi nimi byl i předseda Strany zelených, bývalý člen rady hlavního města Matěj Stropnický.

Krátce po deváté večer část aktivistů přetrhla policejní pásky a některým z nich se i přes policejní odpor podařilo podle informací Českého rozhlasu vniknout do budovy. Došlo také k menší rozmíšce mezi komunitou a pořádkovou jednotkou. Policisté pak začali lidi, kteří vnikli do objektu, vyvádět ven. Další ale vylezli na střechu objektu.

Podle Hulana ovšem policie disponuje písemností vydanou Obvodním soudem pro Prahu 3, ze které je zřejmé, že oprávněným vlastníkem je ÚZSVM. „Na základě této písemnosti si nemůžeme vybírat, komu nemovitost předáme, ale musíme jednoznačně respektovat toto rozhodnutí justičního orgánu,“ uvedl Hulan.

Proto objekt po skončení pyrotechnické prohlídky předali právě zástupcům ÚZSVM. Nyní je na zástupcích úřadu, zda v případě protiprávního jednání aktivistů, požádají policii o pomoc. Podle informací z místa byla budova otevřená a přístupná kolem desáté večerní.

Centrum funguje rok a půl

Centrum zahájilo činnost v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu někdejší polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově obsadili aktivisté, vyčistili ji od odpadků po bezdomovcích a narkomanech a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. O dva měsíce později budovu získali od majetkového úřadu k bezplatné výpůjčce a svépomocí ji opravili.

V centru se mimo jiné pořádaly přednášky, promítání či koncerty, později centrum spustilo sbírku oblečení pro uprchlíky. Situace se poté vyostřila a začátkem letošního února na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Na podporu centra v minulosti opakovaně demonstrovaly stovky lidí.