Pravicoví poslanci neuspěli. Kauzu Nečasové může místo Prahy dozorovat Olomouc

Kauzu Jany Nečasové mohou i nadále řešit olomoučtí žalobci. Ústavní soud odmítl podnět pravicových poslanců, včetně bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Vadilo mu, že případ dozoruje moravské státní zastupitelství, i když se stal v Čechách. Neúspěšně proto žádal, aby soudci zrušili vyhlášku ministerstva, která přesun kauz umožňuje. Částečně ale poslanci uspěli. O vazbě, prohlídce nebo odposlechu musí rozhodovat soud příslušný místu, kde se údajná trestná činnost odehrála.

Kauzu kolem Jany Nečasové od počátku dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Sedmadvacet pravicových poslanců z ODS a TOP 09 to ale považovalo za protiústavní. Případ podle nich měli dozorovat žalobci z Prahy.

Změnu státního zastupitelství umožňuje vyhláška o jednacím řádu státních zastupitelství, kterou v minulosti prosadila bývalá ministryně Marie Benešová. Podle skupiny poslanců měl ale soud dvě části vyhlášky zrušit, protože podle nich otevírají prostor pro manipulaci spočívající v přesouvání trestních kauz a v důsledku také příslušnosti soudu v přípravném řízení.

O vazbách kolem Nečasové už nyní v Ostravě nerozhodnou

Ústavní soud sice část vyhlášky nezrušil, upřesnil ale, že státní zástupci mohou podávat podněty pouze k soudům do místa, kde se měl trestný čin stát. „Existuje právo na zákonného soudce, neexistuje právo na zákonného státního zástupce,“ prohlásil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Kauza Jany Nečasové: Praha dozorovat nebude (zdroj: ČT24)

Například o vazbách v kauze Nečasové už by tak nově nemohl rozhodovat Okresní soud v Ostravě. Rozhodnutí Ústavního soudu ale nemá zpětnou platnost, a tak všechny minulé verdikty zůstávají neměnné.

„Myslím si, že jsme na konci balkanizace českého trestního práva… Probíhají nějaká trestní řízení, kde byly zcela jednoznačně podle nálezu ÚS nezákonně získávány důkazy, rozhodovaly nezákonné soudy o vazbách a dalších omezeních lidských práv,“ konstatoval Pavel Blažek. Ministerstvo spravedlnosti by podle něj v některých případech mělo zvážit podání stížnosti pro porušení zákona.

Za přesun do Olomouce může Grygárek

Důvodem, proč kauzy kolem Jany Nečasové neřešili žalobci v Čechách, byl bývalý náměstek šéfa pražských žalobců Libor Grygárek. Podle olomouckých žalobců pomáhal lobbistovi Romanu Janouškovi a nepřímo měl být v kontaktu i s dalším lobbistou Ivem Rittigem. Pokud by kauza zůstala v Praze, hrozilo by, že bude zasahovat do vyšetřování.    

  • V přípravném řízení soudy rozhodují třeba o vazbě či odposleších. Po podání obžaloby ovšem znovu musí rozhodovat obecně příslušný soud, tedy zpravidla ten, v jehož obvodu se trestná činnost odehrála.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Jakuba Římana Ústavní soud svým rozhodnutím potvrdil i možnost vzniku protikorupčního speciálu, který má stíhat korupci a hospodářské a majetkové trestné činy se škodou nad 250 milionů korun. Počítá s ním nový zákon o státním zastupitelství schválený před měsícem vládou.