Exžalobce Grygárek čelí podezření z manipulace státních zakázek

Praha - Policie prověřuje podezření, že se bývalý náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek osobně podílel na manipulaci státních zakázek. Ve spisu detektivové uvádějí, že někdejší žalobce mohl být dokonce tichým společníkem firmy, která je získávala. Grygárek dosud čelí obvinění z maření vyšetřování švýcarského konta lobbisty Romana Janouška.

Policie ve spisu uvádí, že ještě jako žalobce mohl Grygárek stát za počítačovou firmou: „… je dokumentováno, že JUDr. Grygárek má být tichým společníkem firmy. Tato společnost má vystupovat v trestní věci osob podezřelých z trestné činnosti v souvislosti s Ředitelstvím silnic a dálnic.“ Firma pracuje nebo pracovala také pro Českou poštu a pro čtyři ministerstva – vnitra, financí, spravedlnosti a životního prostředí.

Policie v podkladech pro soud, který povolil sledování podezřelých, uvádí, že Grygárek byl v úzkém kontaktu přímo se šéfem firmy. Popisuje i jeho napojení na šéfku hradecké stavební firmy M-SILNICE Blanku Kalcsovou. „JUDr. Grygárek seznámil podezřelou Blanku Kalcsovou s podezřelým Michalem Morozem,“ stojí ve spise.

Exnáměstek ministra vnitra Moroz měl následně dohodnout šéfce firmy M-SILNICE schůzku se státním tajemníkem na ministerstvu dopravy, které se účastnil i Grygárek. „… lze důvodně předpokládat, že tato skupina při zadávání dosud nezjištěné zakázky sjedná za úplatu pro předmětnou společnost přednost nebo výhodnější podmínky,“ uvádí spis.

Moroz nevylučuje, že s někým takovým schůzku měl. „Pokud ano, tak v rovině toho, že jsem ty lidi mohl seznámit,“ řekl České televizi. Šéfka firmy M-SILNICE Kalcsová kontakty s Grygárkem přiznává, jakékoliv nezákonnosti ale také odmítá. „Naše příležitostné kontakty vždy měly charakter ryze společenský a byly sporadické,“ uvedla. Vinu už dříve popřel i sám Grygárek: „Žádným způsobem jsem se nezpronevěřil svému postavení, své profesi státního zástupce.“

Úzké vztahy s Janouškem a konto ve Švýcarsku

Už dříve ale vyšlo najevo, že exžalobce byl v úzkém vztahu také s Romanem Janouškem. Čelí obvinění z maření vyšetřování švýcarského konta pražského lobbisty. Švýcarská prokuratura Janouška vyšetřovala kvůli praní špinavých peněz. V letech 2008 a 2009 mu na kontech obstavila přes dvě miliardy korun. V roce 2010 ale i díky Grygárkově postupu případ odložila a peníze uvolnila. Vyšetřovatelé se domnívají, že za to tehdejší žalobce dostal od Janouška odměnu.

Grygárek se hájí tím, že Janouška v té době ještě vůbec neznal. Svědkové to ale popírají. Lidovky.cz zveřejnily část policejních odposlechů, které mají jejich přátelství dokazovat. „Libor je se mnou, s váma, s kýmkoliv. Máme se rádi, hodně jsme toho prožili, ale ta lidská jistota není tak dobrá. Jinak ho mám rád, fakt je dobrej, jako kámoš,“ prohlásil Janoušek například loni 29. dubna, když se bavil se svým právníkem Vítem Širokým.

Bývalý žalobce dnes provozuje ve svém soukromém domě v Praze - Podolí advokátní kancelář. Na dotazy týkající se aktuálního vývoje jeho kauzy nijak nereagoval.