Prezident chtěl krajské volby 14. a 15. října, podle vnitra ale musí být dříve

Tisková konference po prezidentově návštěvě ve Středočeském kraji (zdroj: ČT24)

Krajské volby a první kolo senátních voleb chtěl prezident Miloš Zeman vypsat na 14. a 15. října. Vzápětí poté, co to oznámil, však upozornil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), že takový termín by byl problémový. Volby by se totiž konaly po více než čtyřech letech od předchozích voleb. Prezidentův mluvčí vzkázal, že pokud tomu tak je, prezident termín změní.

„Chtěl bych sdělit, že jsem se rozhodl vypsat termín krajských, a tedy i senátních voleb, na 14. a 15. října tohoto roku, samozřejmě s následným druhým kolem senátních voleb 21. a 22. října,“ uvedl Miloš Zeman ve středu na závěr své návštěvy Středočeského kraje.

Ministr vnitra Milan Chovanec však upozornil, že by se volby měly uskutečnit dříve. V roce 2012 se uskutečnily krajské volby 12. a 13. října, termín, o kterém se zmínil prezident, by tedy byl více než čtyři roky po nich. „Podle názoru expertů ministerstva je krajské volby třeba konat do čtyř let od konání předchozích, tedy nejpozději 7. a 8. 10.,“ uvedl ministr na Twitteru.

Zákon o volbách do krajských zastupitelstev stanoví, že „se konají ve lhůtě počínající třicátým dnem před uplynutím volebního období a končící dnem jeho uplynutí“. Milan Chovanec proto požádá prezidenta, aby rozhodnutí změnil. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident termín změní, pokud by skutečně byl v rozporu se zákonem.

Dodal, že termínem v polovině října vyšel prezident vstříc senátorům a poslancům, kteří se s ním setkali ve Středočeském kraji. „Šlo o dobrou vůli pana prezidenta směrem k zákonodárcům, která samozřejmě nebude naplněna, pokud by byla v rozporu se zákonem,“ sdělil prezidentův mluvčí. Podle poslankyně Věry Kovářové (STAN) se však obavy zákonodárců týkaly toho, aby se volby nekonaly ještě později, konkrétně aby druhé kolo senátních voleb nepřipadlo až na 28. říjen. „Padaly dva termíny, jeden o týden dřív a tento (14. až 15. října). Myslím, že kancelář prezidenta by měla vědět, který je správný,“ uvedla.

Krajské volby se budou týkat třinácti krajů, neuskuteční se v Praze, kde se celoměstské zastupitelstvo volí v termínu komunálních voleb. Křesla hejtmanů bude v jedenácti regionech obhajovat ČSSD, v Ústeckém kraji KSČM a v Libereckém kraji STAN resp. Starostové pro Liberecký kraj. Poprvé se jich zúčastní hnutí ANO. Senátní volby proběhnou ve 27 obvodech, mj. v Karlových Varech, Plzni-městě, Praze 6, 10 a 11, Liberci nebo Ostravě-městě.

Prezident navštívil Brdy, má je rád téměř jako Vysočinu

Prezident oznámil, kdy by chtěl vypsat volby, na závěr své cesty po Středočeském kraji. Dopoledne navštívil Brdy, o kterých řekl, že jsou mu téměř tak milé jako Vysočina, včetně městysu Jince a místní posádky. Na mítinku na náměstí ujistil místní lidi, že vojenská posádka v Jincích zůstane i po zrušení brdského vojenského újezdu. „Nevěřte fámám, že bude likvidována,“ uvedl.

Prezident Miloš Zeman při návštěvě dělostřeleckého pluku v Jincích
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) podotkl, že velkým tématem prezidentské návštěvy v regionu byla dopravní infrastruktura. „Shodli jsme se, že to je palčivý problém našeho kraje. Náš zájem je, aby šlo více peněz ze SFDI, minimálně ve dvojnásobné výši, než dostáváme dnes,“ řekl hejtman.

Prezident dodal, že za nejzásadnější považuje dostavbu Pražského okruhu a také dálnice D3, která má být podle materiálů, které dostal od ŘSD, hotová až v roce 2028. „Pokud nedojde k dalším byrokratickým překážkám typu nové EIA ze strany Bruselu,“ poznamenal Zeman.

Prezident podporuje migraci, nikoli však muslimskou

Prezident ve Středočeském kraji také vyhlásil podporu imigraci. Hned však upřesnil: „Nikoli muslimskou migraci z důvodu neslučitelnosti kultur, ale migraci například z Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Srbska, případně dalších podobných států. Myslím si, že by mohla doplnit rezervoár pracovních sil.“ Je podle něj nedostatek kvalifikovaných, ale i nekvalifikovaných pracovních sil, což mohou přistěhovalci změnit.

Současně se ale Miloš Zeman vyslovil i pro zvýšení mezd. „K čemu je vám ekonomický růst, když není doprovázen růstem životní úrovně? Plně podporuji požadavky odborů na růst mezd,“ uvedl.

Miloš Zeman cestoval po středních Čechách již v úterý. V Berouně a Sedlčanech ho na náměstích kromě příznivců čekali i odpůrci s transparenty, vlajky Tibetu, Spojených států i Sovětského svazu. Při jeho vystoupení pískali. Naproti tomu středeční návštěva v Jincích byla klidnější, jeho kritici se neobjevili. Miloš Zeman však ocenil údajnou občanskou statečnost jineckého starosty Josefa Hály. Ta se podle prezidenta projevila nejenom někdejším starostovým vystupováním proti americkému radaru, který měl v Brdech vzniknout, ale také tím, že Miloše Zemana podpořil před prezidentskou volbou.