Úprk z Brna. Česko opouští další Iráčané, chtěli do Německa

Dalších šestnáct křesťanských uprchlíků z Iráku, které přivezl fond Generace 21, chce opustit Českou republiku. Podle fondu už si vyzvedli pasy a na ministerstvu vnitra osobně požádali o ukončení statusu azylanta. Už během dne se spekulovalo o jejich chystané cestě do Německa,  pozdě večer skupinu podle serveru Novinky.cz zadržela česká policie v Ústeckém kraji, jen několik kilometrů od hranic.

Novinky svou informaci opírají o ministra vnitra Milana Chovance. Po výslechu Iráčanů i českého řidiče, který je vezl dodávkou, běžence policisté zase propustí. Byli zadrženi ještě na českém území a ničeho se nedopustili, uvedl web.

 „Všem osobám byly vráceny cestovní doklady a vydán třídenní výjezdní příkaz. Iráčanům byla okamžitě nabídnuta pomoc ze strany Červeného kříže, kterou však odmítli,“ informovala na webu ministerstva vnitra jeho mluvčí Lucie Nováková. Úředníci podle ní všechny Iráčany poučili o tom, že nesmějí ilegálně překročit hranice jiného členského státu EU a výjezdní příkaz slouží k opuštění celé Evropské unie. Totéž poučení dostanou znovu i během nočního zadržení.

Vláda před týdnem program přesídlení iráckých křesťanů, díky němuž mělo v Česku najít nový domov 153 lidí, zrušila. „I tento příklad ukazuje, že zastavit projekt Nadačního fondu Generace 21 byla správná věc,“ reagoval na aktuální vývoj ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

16 Iráčanů čeká v Ústí nad Labem (zdroj: ČT24)

„Potvrzujeme, že si dnes dalších 16 uprchlíků z Brna vyzvedlo od českých úřadů své cestovní doklady. Jejich další záměry neznáme,“ uvedl fond. Dodal, že neví, kde se skupina pohybuje. O zbývajících 40 uprchlíků se chce ale dál starat, a to minimálně po celý první rok jejich pobytu v ČR. Pobývají v Praze a v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku.

Devatenáct iráckých uprchlíků zůstává dál v Areálu Přístav v Soběšovicích nedaleko Žermanické přehrady. Podle Zdeňka Kašpárka ze Slezské diakonie, který se o uprchlíky v Moravskoslezském kraji stará, se v regionu zatím problém nevyskytl. Uprchlíci by se měli příští týden stěhovat do bytů. Dva byty už diakonie má, jeden se opravuje a další vybírá.

Podle Kašpárka velkou roli u iráckých uprchlíků hrají silné rodinné vazby. „Většinou ty skupiny byly tvořené nějakými rodinami, které jsou poměrně rozvětvené a drží pohromadě. Stačilo, aby se tam objevil jeden člověk, který má větší autoritu v té rodině a byl třeba ovlivněn nějakými informacemi odněkud z venku, a okamžitě se celá ta skupina stěhovala,“ dodal Kašpárek.

Iráčtí uprchlíci ze Smilovic
Zdroj: ČT24

Zástupci fondu přiznávají, že se v projektu „bohužel objevily faktory“, které nepředvídali. „Někteří z uprchlíků se rozhodli odejít, aniž by vyzkoušeli skutečný život v této zemi s naší podporou a mezi lidmi, kteří je byli připraveni přijmout s láskou mezi sebe. V tom jim nemůžeme zabránit,“ uvedl fond. Jeho tým v prohlášení napsal, že je přesvědčen o tom, že záchrana životů a aktivita Generace 21 má smysl i proto, „aby otevřela diskusi a některé věci časem vyjasnila“. 

Hašek: Prověříme dotace pro Generaci 21

Jihomoravský kraj podle hejtmana Michala Haška (ČSSD), který je pracovně v Chorvatsku, podmínky udělené finanční pomoci fondu nechá prověřit. „Nařídím po návratu do ČR provedení kontroly podmínek poskytnutí podpory, a na jejím základě bude jasné, zda nadační fond bude peníze vracet,“ sdělil Hašek. Míní, že „krach projektu“ negativně ovlivní pohled na migranty v Česku. Žádné informace od ministerstva vnitra či od fondu o odjezdu Iráčanů ale zatím neměl.

Čtyřiadvacet iráckých křesťanů přijelo do Brna 19. února. Minulý týden se osm běženců vrátilo zpátky na Blízký východ, protože se prarodičům stýskalo po domovině, a s sebou vzali i dvě dcery, jednu s malým dítětem, druhou s manželem a dvěma dětmi.

Tuto středu potom přišla informace, že o svém pobytu v Česku pochybují i další iráčtí utečenci. Nadační fond, který jejich přesídlení z oblastí ohrožených válkou zajišťuje, proto musel zmrazit plán na přestěhování Iráčanů z provizorního hostelu do brněnských bytů.

Celkově měla Generace 21 v úmyslu přemístit do České republiky přes 150 iráckých křesťanů, zatím se to povedlo u necelé stovky, a protože skupina umístěná na Jihlavsku po několika týdnech azyl v Česku odmítla a odešla do Německa, vláda podporu projektu ukončila.