O pobytu v Česku pochybují i další iráčtí křesťané

Nadační fond Generace 21 zmrazil plán přestěhovat šestnáct iráckých křesťanů z brněnského hostelu do zdejších městských bytů. Běženci totiž váhají, jestli mají na Moravě vůbec zůstávat. Informoval o tom server iDnes.cz. Část z nich kvůli stesku po domově už minulý týden odjela zpět do vlasti.

„Možná měli jiná očekávání a třeba něco špatně pochopili nebo jim někdo něco slíbil,“ řekl k nynějším pochybám zbývajících běženců Miroslav Makovička z Generace 21. „Nechceme hovořit o jejich vnitřních zápasech, ale pravda je taková, že jsme kvůli jejich váhání nemohli uskutečnit přesun do bytů.“

Nadační fond, který do Česka s pověřením vlády přesun iráckých běženců zajišťoval, měl pro své chráněnce v Brně připravené tři byty – dva získal od města, jeden zajistil ze soukromé sféry. „Měli jsme v plánu je vybavit, ale museli jsme to stopnout, protože nevíme, co se bude dít dál,“ dodává Makovička.

Iráčané se nyní přesunou do dalšího hotelu, protože hostel byl zajištěný od jejich příjezdu v půli února do 14. dubna. Skupina se navíc má v krátké době rozhodnout, co bude následovat, protože Generace 21 nebude moct dlouho hotel jako náhradní ubytování platit. Makovička odhaduje, že rozhodnutí padne do dvou týdnů.

Vláda projekt ukončila

Do Brna přijelo čtyřiadvacet iráckých křesťanů 19. února. Osm běženců odjelo minulý týden zpátky na Blízký východ, protože se prarodičům stýskalo po domovině, a s sebou vzali i dvě dcery, jednu s malým dítětem, druhou s manželem a dvěma dětmi.

Nadační fond měl v úmyslu přemístit do České republiky přes 150 iráckých křesťanů, zatím se to povedlo u necelé stovky, a protože skupina umístěná na Jihlavsku po několika týdnech azyl v Česku odmítla a odešla do Německa, vláda podporu projektu ukončila.