Přebíhání kolejí téměř stálo dva životy. Policie zveřejnila záznam srážky

UDÁLOSTI: Vlak projížděl rychlostí 120 km/h (zdroj: ČT24)

Dva mladí muži vběhli počátkem února na otrokovickém nádraží přímo před projíždějící expresní vlak. Na kolej, kudy jel, se dostali, když si zkracovali cestu, místo aby šli podchodem. Policie drastické záběry nehody, kterou oba mladíci přežili, ale s těžkými zraněními, zveřejnila. Většinou tak nečiní, nyní se ale rozhodla důrazně tak varovat před přebíháním kolejí.

Nejít do podchodu a raději přeběhnout koleje je sice zakázané, ale pro leckoho lákavé – zvláště když potřebuje rychle přestoupit na vlak, který stojí u sousedního nástupiště. Dvěma mladíkům v Otrokovicích se pokus o takový přestup bezmála stal osudným. Cesta podchodem by přitom byla delší jen asi o padesát kroků.

Při střetu s expresním vlakem projíždějícím 120kilometrovou rychlostí utrpěl mladší z nich těžká poranění nohou, vlak ho odmrštil na nástupiště. Starší z dvojice potom přelétl nástupiště a spadl pod jiný vlak, odkud ho museli vyprostit hasiči. „Pamatuji si masku vlaku, že mě sráží. Jinak si nepamatuju, že bych k tomu běžel,“ podivil se po zhlédnutí záznamu zraněný mladík.

Když video sledoval, uznal, jak neopatrní s kamarádem byli. „Nechápu, jak to, že jsme se neotočili. Museli jsme vědět, že to nestihneme,“ dodal devatenáctiletý mladý muž, který měl štěstí v neštěstí. Je sice stále v nemocnici, ale nepřišel ani o nohu, ani o plíci.

Přebíhání přes koleje každou minutu

Policejní mluvčí Monika Kozumplíková zdůraznila, že nehoda nebyla důsledkem ničeho jiného než nerozvážnosti a pohodlnosti mladých mužů. „Kriminalisté vyšetřovali, zda neměl na jejich zranění podíl někdo další. To se nepotvrdilo,“ poznamenala mluvčí.

Policie podobná videa obvykle nezveřejňuje. Věří však, že jí otrokovická výjimka usnadní práci – lidé se poučí a začnou chodit podchodem. Právě na nádraží v Otrokovicích je přebíhání kolejí rozšířené a nehody se stávají zhruba dvakrát za rok. ČT v době, kdy se střídají směny v blízké továrně, zaznamenala člověka na kolejích každou minutu.

Přebíhání přes koleje
Zdroj: ČT24

Nehod na státních kolejích se každoročně stává kolem tisíce. Podle statistiky Správy železniční dopravní cesty umírá na kolejích, o které pečuje, kolem 200 lidí za rok, ovšem většina z nich jsou sebevraždy. Bez sebevražedného úmyslu umírá na kolejích každý rok 20 až 30 lidí.

  • rok 2015: 262 nehod, 194 mrtvých
  • rok 2014: 310 nehod, 236 mrtvých
  • rok 2010: 282 nehod, 222 mrtvých
  • rok 2005: 274 nehod, 209 mrtvých
  • zdroj: Drážní inspekce